preloader__image

Od osnivanja Fondacije 2003. godine pa do novembra 2020. godine ovaj Fond djelovao je pod nazivom "Fond Volim Tuzlu" i bio je usmjeren na podršku lokalnim inicijativama za poboljšanje uslova življenja u Tuzli. U skladu sa strateškim opredjeljenjem Fondacije tuzlanske zajednice da proširi svoje područje djelovanja na cijeli Tuzlanski kanton, od novembra 2020. godine ovaj fond djeluje pod novim imenom "Fond Volim svoj grad" i usmjeren je na podršku lokalnim inicijativama sa područja svih općina i gradova Tuzlanskog kantona. Fond djeluje u okviru Programa razvoja zajednice s ciljem podrške građanskom aktivizmu i inicijativama koje će doprinijeti poboljšanju uslova življenja u našim lokalnim zajednicama. Sredstva u fondu obezbjeđujemo kroz udruživanje donacija stranih i lokalnih donatora, društveno odgovornih preduzeća i filantropski orijentiranih pojedinaca i porodica.  

Javni poziv

Javni poziv za podršku građanskim projektima i inicijativama 

Fondacija tuzlanske zajednice (u daljem tekstu: Fondacija) poziva građane, udruženja i institucije sa područja Tuzlanskog kantona da pokažu koliko vole mjesto u kojem žive i predlože projekte za dobrobit svih, koji će omogućiti rješavanja ključnih problema u zajednici i napraviti pozitivne promjene u okruženju.  

U partnerstvu sa USAID-om, u okviru programa „Snaga lokalnog“ Fondacija objavljuje Javni poziv za dodjelu finansijske podrške projektima sa područja Tuzlanskog kantona. 

Podrška se realizuje kroz projekat “Naša zajednica je naša odgovornost” koji ima za cilj da osnaži lokalne organizacije i lokalne inicijative koje zbližavaju građane i podstiču ih na samoorganizovanje, participaciju i inkluzivnost u rješavanju konkretnih problema u svojim lokalnim zajednicama, naseljima, gradovima/općinama i cijeloj državi. 

Ukupna finansijska vrijednost izdvojena za podršku projektima u ovom pozivu iznosi 65.000,00 KM.

 

CILJEVI POZIVA 

  • Povećati učešće građana u razvoju zajednice na području svih gradova/općina Tuzlanskog kantona; 
  • Unaprijediti uslove življenja u lokalnim zajednicama u TK;  
  • Ojačati civilni sektor i kapacitete lidera u civilnom sektoru u TK;  
  • Uspostaviti međusektorska partnerstva i promovisati važnu ulogu civilnog sektora i građanskih inicijativa u razvoju zajednice.  

Više o javnom pozivu pročitajte OVDJE.

Ko može aplicirati?

  • nezavisne organizacije i udruženja sa područja Tuzlanskog kantona; 
  • nezavisne javne institucije sa područja Tuzlanskog kantona (biblioteke, obdaništa, škole, formalno registrovane mjesne zajednice, itd); 
  • neformalne grupe građana od najmanje 3 punoljetna člana sa područja Tuzlanskog kantona.

Rok za prijavu

Poziv  za prijem aplikacija otvoren je od 05. februara do 11. marta 2024. godine.