Fond za razvoj poduzetništva usmjeren je na podršku realizaciji poduzetničkih inicijativa i inicijativa koje imaju za cilj poboljšanje poduzetničkih kompetencija građana/ki s ciljem povećanja zapošljivosti i samozapošljivosti građana/ki. Podrška iz ovog fonda namjenjena je pokretanju i unaprjeđenju prihodovnih aktivnosti domaćinstva, te pokretanju i unaprjeđenju rada malih start-up preduzeća na području Tuzlanskog kantona.

Cilj fonda je doprinijeti stvaranju uslova za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih osoba kroz jačanje poduzetničkih kompetencija učesnika kako bi ih osposobili za pokretanje malih biznisa i razvoj prihodovnih aktivnosti domaćinstva.

Javni poziv

PROGRAM PODRŠKE RAZVOJU ZAJEDNICE

Fond za poduzetništvo Javni poziv za podršku razvoju prihodovnih aktivnosti domaćinstva i podršku start-up poduzetnicima sa područja MZ Kiseljak (Grad Tuzla)

Fondacija tuzlanske zajednice (FTZ) poziva zainteresovane građane/ke sa područja MZ Kiseljak (Grad Tuzla), koji žele pokrenuti vlastiti ili porodični biznis ili prihodovnu aktivnost, kao i unaprijediti svoje poduzetničke vještine kroz neformalnu edukaciju, da se prijave na ovaj javni poziv do 08. maja 2023.  

Poziv se realizuje u okviru projekta „Inkluzivni razvoj zajednice Kiseljak, za unaprijeđenje socijalno ekonomskog aspekta života građana, posebno Roma“, kojeg implementira FTZ uz partnersku saradnju Freudenberg fondacije i finansijsku podršku Njemačkog saveznog ministarstva za vanjski razvoj (BMZ).

Cilj programa je doprinijeti poboljšanju uslova za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih osoba iz ranjivih kategorija, posebno žena i mladih kroz jačanje poduzetničkih kompetencija učesnika kako bi ih osposobili za pokretanje malih biznisa i razvoj prihodovnih aktivnosti domaćinstva.

Prijavom na poziv, zainteresovani kandidati/kinje stiču pravo na:

 • Jednomjesečnu obuku iz oblasti poduzetništva i poslovnog planiranja u periodu maj -juni 2023.godine
 • mentorsku podršku; FTZ će osigurati i stručnu mentorsku podršku svim polaznicama obuke, a kandidati i kandidatkinje koje dobiju finansijsku podršku će imati na raspolaganju i mentorsku podršku u prvim mjesecima razvoja svoje prihodovne aktivnosti ili preduzeća;
 • stručnu obuku za kandidate koji se bave neregistriranom prihodovnom aktivnošću domaćinstva (stočarstvo i poljoprivreda) u period maj/juni 2023.
 • finansijsku podršku za realizaciju svog poduzetničkog poduhvata, i to:
  •  do 3.500,00 KM za prihodovne aktivnosti domaćinstva ili -     
  •  do 5.000,00 KM za pokretanje registrovane poslovne aktivnosti.

Više pročitajte OVDJE.

Ko može aplicirati?

EDUKACIJA

 • Punoljetni građani/ke sa područja mjesne zajednice Kiseljak koji koji nemaju formalno registriran biznis i koji planiraju pokrenuti vlastiti biznis, i koji žele unaprijediti svoje poduzetnički vještine i kompetencije
 • Punoljetni građani koji žele pokrenuti prihodovne aktivnosti domaćinstva (stočarstvo i poljoprivreda), a za koje posjeduju osnovne uslove
 • Punoljetni građani koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina u momentu objave poziva, pod uslovom da su:
  • spremni doprinijeti zaštiti okolišta
  • spremni da učestvuju u organizovanom odvozu neželjenog otpada;
  • spremni da obezbijede rješenje o oslobađanju od registracije poslovne djelatnosti (koje izdaje Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša, a za čije obezbjeđenje će FTZ osigurati administrativnu podršku).

Rok za prijavu

Poziv za prijem aplikacija je otvoren do 08. maja 2023. godine.