preloader__image

Udružite se sa filantropima koji dijele vaše vrijednosti! Podržite postojeći ili osnujte vlastiti namjenski fond pri Fondaciji tuzlanske zajednice u skladu sa vlastitim željama i interesima.

Donirajte prema vlastitim željama i interesima

Osnivanje fonda pri Fondaciji tuzlanske zajednice je brzo i jednostavno. Svaki pojedinac, porodica, grupa građana, preduzeće ili druga fondacija, bez mnogo administrativnih procedura i finansijskih troškova, može uspostaviti vlastiti filantropski fond pri FTZ.

Vlastiti filantropski fond vam omogućava da podržite inicijative i projekte na teme koje su vam važne ili grupe, organizacije i institucije koje su vam bliske.

Donacije i pokloni za fondove su moguće u vidu novčanih donacija, dionica, zemljišta i objekata, roba i usluga, druga imovina koja ima tržišnu vrijednost i može se unovčiti u korist osnivačkog uloga za fond.

Osnujte vlastiti fond

Jednokratnom donacijom ili redovnim godišnjim donacijama u periodu od najmanje tri godine, donatori mogu osnovati, odnosno “izgraditi” vlastiti fond, koji postaje operativan kada se dostigne potrebni minimum u iznosu od 2.000 KM godišnje (minimalno 6.000 KM za tri godine). Tada započinjemo distribuciju grantova za društveno korisne projekte, stipedniranje ili aktivnosti iz polja vašeg interesovanja.

Fondovi nemaju pravni subjektivitet. Direktnu odgovornost nad upravljanjem sredstvima u filantropskim fondovima ima FTZ. Donator i njegove interesne strane vezane za njega (članovi porodice, vlastito preduzeće i sličo) ne mogu imati ličnu korist od svog filantropskog fonda. Donirana sredstva su nepovratna i mogu biti upotrebljena samo u skladu sa Ugovorom o osnivanju fonda. 

Osnivač/i fonda samostalno odlučuje/u o nazivu fonda, o svrsi osnivanja fonda, kao i o načinu donošenja odluka o distribuciji sredstava iz fonda. Osnivač fonda može zadržati pravo da samostalno uspostavi kriterije i da, ukoliko želi, preporuči korisnika/e donacije.  

Podržite postojeće filantropske fondove

Fond je osnovan od strane kruga prijatelja i donatora Doma za djecu bez roditeljskog staranja (u daljem tekstu Dom) 2014. godine sa početnim iznosom od 6.300 KM.  Krug prijatelja ovog Fonda stalno se povećava, tako da je do kraja 2020. prikupljeno i distribuirano više od 85.000 KM.  Posredstvom Fondacije, sredstva se na godišnjem nivou koriste za sufinansiranja aktivnosti uređenja životnog prostora štićenika Doma, organiziranje edukacija neformalnog karaktera u saradnji sa stručnim licima, poput logopeda, defektologa i slično.

Postanite prijatelj i donator ovog fonda i donirajte jednokratno ili redovno u ovaj fond OVDJE.

Fond za stipendiranje je osnovan u avgustu 2017. godine od strane kruga donatora, grupe mladih ljudi na početku karijere, koji vjeruju da svako od nas može i treba da doprinese razvoju društva kroz društveni angažman. Osnivači fonda smatraju da je važno podržati mlade u njihovim naporima da se obrazuju, ali da istovremeno budu i aktivni članovi zajednice, koji svojim volonterskim radom doprinose razvoju društva.  Stipendisti Fonda “Prometej” su aktivni mladi u svojoj zajednici, koji su spremni promovisati vrijednosti građanskih sloboda, demokratije, antifašizma i solidarnosti.  Krug prijatelja i donatora ovog Fonda stalno se povećava, tako da je do kraja 2021. godine iz ovog fonda dodjeljeno 17 stipendija i distribuirano više od 30.000 KM.

Postanite prijatelj i donator ovog Fonda putem jednokratne ili redovne godišnje donacije! Više o Fondu i doniranju pronađite OVDJE.

Vlasnik i direktor Tvornice bezalkoholnih pića i voćnih sokova „BONY“ doo Tuzla gospodin Nermin Čolić je 2013. godine, osnovao korporativni fond u okviru Fondacije tuzlanske zajednice pod nazivom Fond "Vitalis". Kao društveno odgovorna firma, BONY doo Tuzla je želio olakšati mladim sportskim talentima u Gradu Tuzla pokrivanje troškova za redovno školovanje, treninge i takmičenja.  U periodu od 6 godina, koliko je fond trajao, dodjeljeno je 16 stipendija mladim sportskim talentima u Gradu Tuzla, uzrasta od 15 do 19 godina, u ukupnom iznosu od 17.100 KM. Pored sportskih uspjeha i uspjeha u školi, važni kriteriji za dodjelu stipedija su i preporuke njihovih trenera, uspjesi u sportskim klubovima, uslovi u kojima treniraju kao i dosadašnja podrška lokalne zajednice i materijalna situacija mladih sportista. Ukoliko želite i vi podržati mlade sportiste u Tuzli, možemo se zauzeti za reaktiviranje ovog fonda. Naravno, uvijek možete samostalno pokrenuti sličan fond za stipendiranje za podršku mladima koji se žele obrazovati, ali i ostati u Bosni i Hercegovini.

Ovaj namjenski fond je osnovan u maju 2018. godine na inicijativu Fondacije tuzlanske zajednice i proslavljene bh. muzičarke i kantautorice Maye Sar s ciljem pružanja podrške Srednjoj muzičkoj školi "Čestimir Mirko Dušek" Tuzla kako bi se pomoglo mladim muzičarima, učenicima ove škole, da rastu i razvijaju svoj talenat u što boljim uslovima. Ideju su prihvatili i drugi zaljubljenici u muziku čime se proširio krug podrške za bolje uslove muzičkog obrazovanja talentovanih polaznika.

Ukoliko vjerujete da muzika može obogatiti naše živote, bez obzira kojim putevima kročimo, onda je ovo prava prilika za vas! Investirajte u razvoj mladih muzičkih talenata koji svojim sviranjem oplemenjuju naša srca i živote.  

Pridružite se Mayi Sar i drugim donatorima fonda i donirajte jednokratnu ili redovnu godišnju donaciju OVDJE.

Fond je osnovan od strane građana Doknja kod Tuzle, s namjerom da samostalno prikupljaju sredstva za podršku društveno-korisnim projektima za unapređenje uslova življenja stanovnika Doknja, Crnog Blata, Hidana i Svojtine. Prikupljena sredstva su, prema želji osnivača i donatora, usmjeravana na rješavanje priroritenih problema u naselju. Prvi projekat renoviranja mokrog čvora u društvenom domu u Doknju, realiziran je 2015. godine, zahvaljujući entuzijazmu, volji i ulaganjima više od 60 aktivnih građana Doknja i okolnih naselja, u saradnji sa Savjetom MZ i gradskom upravom. Nakon toga su uslijedili projekti za uređenje sale i zamjenu stolarije u društvenom domu, dok je 2017. godine realiziran projekat pripajanja 40-tak kuća na prirodne izvore vode. Fond je željom osnivača ugašen, ali su osnivači Fonda nastavili ulagati u kulturne i društvene manifestacije koje bi oživjele ovaj kraj.   

Ovaj namjenski fond je bio aktivan u periodu od 2017-2019 godine. Osnovan je od strane uposlenika JU Mješovita srednja škola Živinice s ciljem unapređenja nastavnog procesa i podizanja kvalitete obrazovanja u ovoj školi. Zbog teške ekonomske situacije i nedostatka finansijskih sredstava za nabavku materijala, pribora i alata, te opreme, ova škola za obrazovanje kvalifikovanih radnika u Živinicama sa tradicijom dugom preko 90 godina, prva je škola u okruženju, koja se odlučila da proaktivnim pristupom mijenja uslove rada u svojoj školi. Osnivači su vlastitim doprinosima od uposlenika, učenika i roditelja prikupljali sredstva u fond, ali uspostavili su saradnju i sa lokalnim preduzećima i pojedincima koji su znali da je ulaganje u obrazovanje najbolja investicija u budućnost.  Kroz ovaj fond podržano je nekoliko inicijativa od strane učenika i roditelja škole, a danas sam služi kao primjer dobre prakse i inspiracija za druge škole koje mogu na sličan način otvoriti mogućnost za kvalitetnije obrazovanje za učenike svoje škole.

Kontaktirajte nas za osnivanje vlastitog filantropskog fonda

Tarik Baraković, menadžer programa filantropije

Email: tarik@fondacijatz.org

 

Nerma Sakić, koordinatorica programa otvorenog obrazovanja

Email: nerma@fondacijatz.org

Savjesno rukovanje sredstvima

Fondacija tuzlanske zajednice savjesno rukuje svim donacijama i redovno informiše donatore i javnost o distribuiranim sredstvima u razvoj zajednice putem godišnjih revizorskih izvještaja.