preloader__image

O nama

Fondacija tuzlanske zajednice je nastala združenom inicijativom građana Tuzle, Međunarodnog partnerskog programa za mlade YEPP i njemačke fondacije „Freudenberg Stiftung”.

Registrovana je kao neprofitna, nezavisna i nevladina fondacija 2. jula 2003. godine kod Federalnog ministartstva pravde u Sarajevu i od tada djeluje na području tuzlanske regije kao prva i još uvijek jedina fondacija za razvoj lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Tuzlanska fondacija radi u duhu demokratičnosti, otvorenosti, tolerancije, solidarnosti i bez političkog opredjeljenja. Njena uloga se ogleda u mobiliziranju građana i lokalnih resursa s ciljem razvoja lokalnih zajednica i poboljšanja uslova življenja u tuzlanskoj regiji.

Kao i druge “Community“ fondacije, tako i Fondacija tuzlanske zajednice predstavlja inovativan i efikasan model za povezivanje resursa i potreba na lokalnom nivou. O razvoju fondacija za razvoj lokalne zajednice na globalnom nivou možete više saznati na „Community Foundations Atlas“

Vizija Fondacije tuzlanske zajednice

Naša vizija je vitalna i perspektivna zajednica građana koji aktivnim učešćem i zajedničkim resursima stvaraju održivu i sigurnu budućnost za sve generacije.

Misija Fondacije tuzlanske zajednice

Fondacija tuzlanske zajednice podržava učešće građana u demokratskom razvoju zajednice kroz umrežavanje i partnerstvo, uključivanje i osnaživanje mladih te sufinansiranje građanskih inicijativa i projekata za održiv razvoj zajednice. Promocijom kulture darivanja i volonterizma udružujemo donacije i usmjeravamo ih na aktivnosti za poboljšanje uslova življenja u TK.