preloader__image

Rezultati podrške iz Fonda Volim Tuzlu

Fond Volim Tuzlu je osnovan 2003. godine s ciljem motiviranja građana da uzmu učešće u razvoju zajednice kako bi se unaprijedili uslovi življenja u Gradu Tuzli. Podrškom iz ovog Fonda želimo ojačati rad civilnog sektora i potaknuti organizacije civilnog društva na realizaciju različitih projekata s ciljem izgradnje zajedništva, razvoja demokratskog društva, promocije volonterizma i aktivizma, rješavanja problema građana a posebno marginaliziranih skupina, i sl.

Komisija za dodjelu grantova iz Fonda Volim Tuzlu, donijela je na sastanku 07.11.2019., odluku o finansijskoj podršci organizacijama i neformalnim grupama. Komisija je razmatrala 23 aplikacije za sufinansiranje projekata udruženja i neformalnih grupa u Tuzli pristiglih na Javni poziv za podršku građanskim projektima i inicijativama od 21.03. do 09.10.2019. te odlučila podržati 6 projekata:

APLIKANT

Tip

org.

PROJEKAT

Traženi iznos/KM

Odobreni iznos/KM

Udruženje za edukaciju, psihosocijalnu pomoć i resocijalizaciju osoba u stanju socijalne potrebe Početak

UG

Kako reći NE

1.246,00

1.246,00

Pčelarsko Društvo Nektar Tuzla

UG

Instaliranje opreme za Api inhaliranje zrakom iz košnica

1.700,00

1.700,00

Udruženje građana Radio klub „Lipnica“Lipnica

UG

Organizacija otvorenog prvenstva BiH u amaterskom radio – goniometrisanju i organizacija okruglog stola na temu Budućnost radio-amaterizma

1.605,20

1.605,20

Udruženje građana Planinarsko sportsko društvo „Poštar“ iz Tuzle

UG

PROŠIRENJEM INFRASTRUKTURE  NA  MAJEVICI POBOLJŠATI NADZOR NAD ZAŠTITOM OKOLICE

1.504,00

1.504,00

Udruženje roditelja djece osoba sa autizmom URDOSA

UG

Unaprijeđenje društvenog položaja djece osoba s autizmom i njihovih porodica

1.840,00

1.403,60

JU za predškolski odgoj i obrazovanje Naše dijete Tuzla

JU

Uredimo vrtić Sunčica

1.947,60

1.947,60

UKUPNA PODRŠKA

 

 

 

9.406,40

 

Komisija je 1 projektni prijedlog uslovno odobrila, gdje će sredstva biti odobrena aplikantu UG Novi Horizonti, ukoliko obezbijedi dozvolu nadležnog Ministarstva da je projekat moguće realizirati u školama. U slučaju da ne dostave popratnu dokumentaciju, projekat neće biti podržan.

APLIKANT

Tip

org.

PROJEKAT

Traženi iznos/KM

Uslovno odobreni iznos/KM

Udruženje građana roditelja i prijatelja djece s dijabetesom NOVI HORIZONTI Tuzla

UG

SVJETSKI DAN DIJABETESA UZ MALU ŠKOLU O GLUKAGONU

1.301,00

1.301,00

 

Komisija nije odobrila podršku za 16 projekata:

APLIKANT

Tip org.

PROJEKAT

Traženi iznos/KM

Sigurnim putem do škole

NG

Sigurnim putem do škole

0,00

Udruženje građana Multimedijalna produkcija FishEye Media

UG

Mobilna aplikacije cityguide360

4.000,00

Udruženje građana Astronomsko društvo Polaris Tuzla

UG

Popularizacija astronomije i astronautike   „The Moon Gateway to The Stars“

500,00

UG FK Proleter Slavinovići

UG

Uključivanje djece predškolskog i školskog uzrasta u sport

840,00

Udruženje Kuća plamena mira

UG

Leteći ćilim

1.500,00

UDRUŽENJE GRAĐANA EUFONIJA

UG

Promocija sevdalinke kao kulturno historijskog naslijeđa u BiH i svijetu

1.500,00

MK Motorhead No8

UG

Izgradnja spavaonice za goste MZ

1.696,77

Klub Specijalnih Sportova Tuzla

UG

Poboljšanje života i zdravlja osoba sa posebnim potrebama kroz sport

3.100,00

Udruženje ”Tuzla Uživo“ – „Tuzla Live“

UG

Skateboarding - Olimpijski sport u Tuzli

1.990,00

Klub streljačkih sportova TargeTZ Tuzla

UG

Uređenje dijela kopa Šići sa pristupnim putem

1.950,00

Mala Slatina

NG

Zelena Budućnost

1.493,80

Udruženje građana pčelara TUZLA u Tuzli

UG

Promocija tipičnih pčelinjih proizvoda u Gradu Tuzla

1.980,00

Udruženje proizvođača i otkupljivača Ekopro Dragunja

UG

Od polja do stola

1.938,30

JU NARODNA I UNIVERZITETSKA BIBLIOTEKA DERVIŠ SUŠIĆ TUZLA

JU

Između memorije i zaborava

2.000,00

STUDENTSKO PREDSTAVNIŠTVO INTERNACIONALNE POSLOVNO-INFORMACIONE AKADEMIJE -  STUDENTSKI KLUB IPI AKADEMIJE

UG

Javna tribina - Znamo kako Vam je

1.908,00

SD za odgoj i zaštitu golubova i ptica TUZLA

UG

Izgradnja nastambi i prehranjivanje sitnih životinja tokom zimskog perioda

1.200,00

 

 

 

27.596,87

 

Shodno Kriterijama Fonda aplikanti čiji projekti su podržani su obavezni obezbijediti novčane donacije iz lokalne zajednice u iznosu od 10% od odobrenog projektnog iznosa za dugoročnu održivost predmetnog fonda. Na ovaj način, udružene donacije će obezbijediti dugoročno finansiranje budućih projekata za dobrobit zajednice. Donacije aplikanti trebaju uplatiti lično na blagajni ili na žiro račun Fondacije najkasnije do 31.12.2019. godine.

Datum potpisivanja Ugovora sa dobitnicima granta će biti naknadno definisan, te će dobitnici granta biti kontaktirani putem mail-a za dodatne informacije.  

Više o podržanim projektima:

Kako reći NE

Udruženje za edukaciju,psihosocijalnu pomoć i resocijalizaciju osoba u stanju socijalne potrebe Početak želi održati radionice za mlade o borbi protiv ovisnosti.  Radionice će biti podjeljene na osnovu tematskih oblasti a voditelji će biti članovi udruženja.  Dio predavača će podijeliti svoja iskustva sa mladima. Bit će održana teoretska i praktična obuka koja se odnosi na: educiranje mladih o zloupotrebi I štetnosti alkohola, cigareta i droga, te načinom razvijanja pozitivne strategije suočavanja sa pritiscima iz okoline i prednostima zdravih stilova života . Učesnici će kroz interaktivni rad i diskusiju upoznati sa prednostima zdravih životnih stilova. Mladi će se podsticati na ličnu društvenu odgovornost i biti motivisani da vrše pozitivan uticaj u smislu prevencije sa ostalim vršnjacima. Po završetku radionica za mlade održat će i jednu radionicu sa roditeljima djece, gdje bi ih informisali o štetnostima zloupotrebe droga.

Instaliranje opreme za Api inhaliranje zrakom iz košnica

Pčelarsko Društvo Nektar Tuzla, nakon izgradnje prvog školskog pčelinjaka u BiH, želi nastaviti razvoj pčelarstva projektom "Instaliranje opreme za Api inhaliranje zrakom iz košnica". Žele postaviti opremu za Api inhaliranje na 5 posebno konstruisanih košnica. Nakon postavljanja oprema bi bila dostupna za besplatno korištenje za sve građane koji imaju određene zdravstvene respiratorne problem. Api komoru će moći koristiti djeca, sportisti, građani starije životne dobi, kao i pod istim uslovima građani sa zdrvatvenim problemima. Kompletan prostor školskog pčelinjaka sa pčelarskim domom i Api komorom od 2020.godine prerast će u gradski pčelarski park sa zadržavanjem osnovne funkcije besplatne pčelarske obuke za sve zainteresovane građana i građanke koji izraze želju za bavljenjem pčelarstvom.

Organizacija otvorenog prvenstva BiH u amaterskom radio – goniometrisanju i organizacija okruglog stola na temu Budućnost radio-amaterizma

Udruženje građana Radio klub „Lipnica“ Lipnica želi organizirati prvenstvo BiH u amaterskom radio goniometrisanju te okrugli stol na temu Budućnost radio-amaterizma. Među takmičarima će biti prisutni svi uzrasti. Radio klub kroz navedeni projekat ima namjeru okupiti što veći broj školske djece i studenata u cilju razvijanja svijesti mladih o radio-amaterizmu i druženje sa svojim vršnjacima iz BiH i šire. Takmičenje u Amaterskoj Radio-goniometriji provjerit će tehničku i fizičku sposobnost članova udruženja. U takmičenju u Amaterskoj Radio-goniometriji uzet će učešća oko 200 takmičara iz cijele Bosne i Hercegovine. S obzirom da će na ovom otvorenom prvenstvu biti prisutan veliki broj radio-amatera iz različitih dijelova BiH bit će organiziran i  okrugli sto na temu “Budućnost radio-amaterizma u BiH”.

Proširenjem infrastrukture na Majevici poboljšati nadzor nad zaštitom okolice

Udruženje građana Planinarsko sportsko društvo „Poštar“ iz Tuzle želi izgradnjom potrebne infrastrukture na Majevici omogućiti ugodniji boravak u prirodi i sačuvati okoliš. Planiraju postavljanje fasade na mokri čvor čime bi se objekt sačuvao od smrzavanja zimi te izgradnju ognjišta kako bi se paljenje vatre vršilo u kontrolisanim uslovima čime bi se spriječili požari. Ovime bi već postojeća infrastruktura u vidu šadrvana, stolova, kanti za smeće i ostalog bila nadopunjena, a izletište učinjeno ugodnijim za boravak. 

Unaprijeđenje društvenog položaja djece osoba s autizmom i njihovih porodica

Udruženje roditelja djece osoba sa autizmom URDOSA želi podići svijest građana Tuzle o autizmu kao razvojnom poremećaju i ukazati nadležnim institucijama na važnost osiguravanja uslova za valjanu rehabilitaciju djece osoba s autizmom tako što će obilježiti 2. april, Svjetski dan djece osoba s autizmom. Planiraju održati okrugli stol s roditeljima, predstavnicima vlasti i nevladinog sektora. Cilj okruglog stola jeste podizanje svijesti o autizmu i omogućavanje lakše rehabilitacije. Postigla bi se suradnja između stručnjaka i roditelja djece sa autizmom kojima bi se pomoglo u radu s djecom.

Uredimo vrtić Sunčica

Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje Naše dijete Tuzla želi urediti dvorište vrtića Sunčica kojeg pohađa više od 200 mališana. Zaposlenici su već sami započeli uređenej dvorišta iscrtavanjem igrica i sitnim popravcima. Sada žele nastaviti uređenje izradom klupa, osmišljavanjem prostora za sadnju cvijeća i bobičastog voća. Obnovit će i koš i postaviti golove s mrežom čime će djeca dobiti priliku da se bave sportom. Drugi segment projekta obuhvatit će sadnju cvijeća i voća. Djeca će zajedno sa osobljem vrtića biti zadužena za sadnju i održavanje voćnjaka čime će djeca steći kroz igru i rad vještine sadnje i skrbi za biljke te naučiti kako se proizvodi hrana.

Svjetski dan dijabetesa uz malu školu o glukagonu - USLOVNO PODRŽAN

Udruženje građana roditelja i prijatelja djece s dijabetesom Novi horizonti Tuzla žel oblježiti 4 novembar, Svjetski dan dijabetesa organizovanjem besplatnog mjerenja nivoa šećera u krvi na dvije lokacije u Gradu Tuzla. Osim mjerenje nivoa šećera u krvi Svjetski dan dijabetesa žele obilježiti i kroz organizovanje edukacija za nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola sa područja Grada Tuzla u kojima nastavu pohađaju djeca oboljela od dijabetesa tipa 1. Osnovni cilj radionica je osposobiti nastavno osoblje da na vrijeme prepoznaju simptome hipoglikemije, te na vrijeme reaguju i djetetu u stanju hipoglikemije daju injekciju glukagona. Projektom je predviđena i nabavka injekcija glukagona za 20 osnovnih i srednjih škola. Planiraju organizirati dvije radionice za po 20 učesnika, na kojima bi uz pomoć stručnog i certificiranog edukatora učesnici naučili pružiti pomoć , te ubrizgati injekciju glukagona ali i naučiti kako i na koji način oboljeli od dijabetesa prate i regulišu svoju bolest, te kako se ophoditi prema djeci oboljeloj od dijabetesa tipa 1. S obzirom da je u školama prisutna stalna promjena nastavnika i profesora, u sklopu projekta planirano je izraditi i štampati brošuru pod nazivom "Protokol o postupanju sa djecom i omladinom oboljelom od dijabetesa tipa 1 u školama" kako bi i novi uposlenici bili na vrijeme i kvalitetno upoznati sa načinom postupanja.