preloader__image

Fondacija tuzlanske zajednice je na inicijativu Tuzlaka Mirze Mustafagića, na svojoj platfodrmi za doniranje www.doniraj.ba pokrenula kampanju pod nazivom „I ti možeš biti ta osoba“. Cilj kampanje je opremanje i uređenje prostorija Dnevne bolnice na Klinici za onkologiju i radioterapiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla u iznosu od 70.000 KM. Za manje od 24 sata uz pomoć građana prikupljeno je više od pola iznosa, a novac je doniralo više od 1.200 donatora.

Kampanjom „I ti možeš biti ta osoba“ i velikim interesovanjem građana, problem onkoloških pacijenata u Tuzlanskom kantonu došao je u žižu interesovanja javnosti. Nakon brojnih izvještaja medija o ovom problemu, najpopularniji influenseri iz BiH su na svojim mrežama čitali potresna svjedočenja onkoloških pacijenata na UKC Tuzla, zatražili hitnu reakciju vlasti i pozvali građane da pruže podršku.

„Iako je tužno da moramo intervenisati na ovaj način, ipak ohrabruje činjenica da smo društvo u kojem solidarnost živi i pokreće zajednicu, posebno u situacijama u kojima sistem i država zakažu.  Ovakve inicijative okupljaju veliku zajednicu dobrih ljudi, u zemlji i inostranstvu i vraćaju nadu da može doći bolje vrijeme za dostojanstveno življenje u našoj voljenoj domovini. Zahvalni smo Mirzi Mustafagiću na povjerenju i saradnji.  Zahvalni smo cijeloj influenserskoj zajednici koju je pokrenuo, kao i građanima koji su tako brzo reagovali i donirali za rješavanje konkretnog problema u zajednici.  Ovaj specifičan model udruživanja ljudi kroz građansku fondaciju, kakva je Fondacija tuzlanske zajednice, pokazuje da se efikasno mogu povezati potrebe i resursi u lokalnim zajednicama, ali samo kroz odgovoran i transparentan rad, koji građani prepoznaju i koji se treba očuvati i dalje jačati”, kaže Jasna Jašarević, direktorica Fondacije tuzlanske zajednice.

Budući da će društveno odgovorne kompanije svoj doprinos dati kroz izvođenje građevinskih radova u dnevnoj bolnici Klinike za radioterapiju, tako je s ciljem nabavke dodatne medicinske opreme i inventara pokrenuta kampanja „I ti možeš biti ta osoba“ putem koje građani mogu doprinijeti stvaranju dostojanstvenih uslova za ove pacijente. Uređeno okruženje u kojem borave i obezbijeđeno udobno mjesto za sjedenje ili ležanje može značajno smanjiti stres i imati veliki uticaj na sam ishod liječenja. Pored neophodne dodatne medicinske opreme koju Klinika do sada nije imala, zbog dotrajalosti namještaja mnogi teško bolesni pacijenti kemoterapiju primaju sjedeći na starim i neudobnim stolicama.

Pored toga, u ovoj ustanovi aparati za radioterapiju koji se koriste za liječenje oboljelih od karcinoma, nisu u funkciji od 17. februara. Za novi aparat je Vlada TK već izdvojila 8 miliona KM, ali komplikovane tenderske procedure usporavaju njegovu nabavku, zbog čega je više od stotinu pacijenata iz TK na listi čekanja za radioterapiju u kliničkim centrima u Zenici, Sarajevu i Mostaru.

Problem koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pokrenuo je lavinu reakcija i želju filantropa da i sami, dok traje procedura nabavke akceleratora, pomognu na svoj način. Ukoliko i sami želite biti dio ove inicijative, donirati možete OVDJE.