preloader__image

Rezultati podrške projektima iz Fonda za aktivne zajednice

Komisija za dodjelu sredstava pri Fondu za aktivne zajednice na sastanku održanom 12.07. donijela je odluku o podršci projektima Udruženja i neformalnih grupa iz Fonda za aktivne zajednice. Podržano je 13 projekata.

Pregled podržanih projekata:

 

 

Zajednica članica

MAZ-a

Aplikant

Naziv projekta

Iznos odobrene donacije

1

Seljublje

Udruženje za pokretanje i provedbu lokalnih inicijativa Naše Seljublje

Uređenje i sanacija autobuske stanice za putnike u zaseoku Luka, MZ Seljublje

1.071,50

2

Bikodže

Mjesna zajednica Bikodže

Nastavak toplifikacije prostorija Doma kulture Bikodže

3.000,00

3

Turija

Mjesna zajednica Turija

Adaptacija kancelarije mjesne zajednice Turija

3.000,00

4

Gnojnica

Mjesna Zajednice Gnojnica

Uređenje javnog objekta Pošta

3.000,00

5

Prokosovići

Udruenje zena Srce i dusa

Igralište za mali nogomet

3.000,00

6

Bokavići

UDRUŽENJE GRAĐANA ZA BOLJE SUTRA BOKAVIĆI

I mi smo tu trebamo novi prozor da nas vidite

3.000,00

7

Lisovići

Udruženje žena Lisovići

Renoviranje stepenica i ugradnja novih vrata u objektu mjesne čitaonice

2.483,00

8

Dobrnja

LGzR Dobrnja

Novo grijanje za bolje znanje

2.328,50

9

Grabovica

LGZR Grabovica

Zamjena prozora na prostorijama MZ Grabovica

2.959,40

10

Solina

LGZR Solina

Ljepši pogled na našu zajednicu kroz nove prozore

3.000,00

11

Gornja Tuzla

Lokalna grupa za razvoj Gornja Tuzla

UREĐENA JAVNA POVRŠINA,SIGURNI GRAĐANI

2.980,00

12

Par Selo

Udruga žena snaga Timuna

Snaga Timuna na djelu

3.000,00

13

Grornje Živinice

Udruženje za razvoj i podršku poljoprivrede PČELICA

Izgradnja stacionarnog pčelinjaka za razvoj pčelarskog turizma u Gornjim Živinicama

2.992,60

 

 

 

 

35.815,00


POTPISIVANJE UGOVORA će biti realizovano u ponedjeljak, 22.07. u 14h u prostorijama Fondacije tuzlanske zajednice (Pozorišna 13, 2 sprat).

Aplikanti, čiji projekti su podržani, obavezni su obezbijediti novčane donacije iz lokalne zajednice u iznosu od 20% od odobrenog projektnog iznosa. Donacije su namjenjene za dugoročnu održivost predmetnog fonda. Na ovaj način, udružene donacije će obezbijediti dugoročno finansiranje budućih projekata za dobrobit zajednice. Promocijom filantropije, društvene odgovornosti i brige o lokalnoj zajednici stvaramo uslove za bolju budućnost svih nas.

Više o podržanim projektima:

Lukavac:

Adaptacija kancelarije mjesne zajednice Turija

Mjesna zajednica Turija koja se nalazi podno planine Ozren jedna je od rubnih zajednica Tuzlanskog kantona. Ova mjesna zajednica nažalost nema adekvatne prostorije za kancelariju mjesne zajednice, atrenutno koriste prostorije sa grupom “Aktivno starenje” Turija. Prostorija namijenjena mjesnoj zajednici potpuno je neupotrebljiva i neuslova. Zbog toga su mještani Turije odlučili obnoviti prostor za svoju mjesnu zajednicu. Adaptacija je već počela vlastitim sredstvima mještana. Kako bi se završio projekt adaptacije, potrebno je nabaviti izvršiti uređenje unutrašnjosti te prostorije, izvršiti nabavku i postavljanje radijatora kako bi se prostorija spojila na sistem grijanja. Ujedno će mještani završiti elektroinstalacije volonterskim angažmanom, a dodatno će izvršiti nabavku dijela kancelarijskog materijala kako bi obezbijedili osnovne uslove za rad. Uređenje ove prostorije svakako će olakšati svakodnevno funkcionisanje mjesne zajednice, posebno u zimskom periodu i doprinijeti boljem i kvalitetnijem radu organa Vijeća MZ Turija, Inicijalne grupe aktivno starenje Turija,  sportskim klubovima (fudbalski i karate klub)

I mi smo tu trebamo novi prozor da nas vidite

Udruženje građana „Za bolje sutra“ iz Bokavića iza sebe ima mnoštvo uspješnih aktivnosti. Ipak, do danas je ostao neriješen jedan od najvećih problema u Bokavićima koji se tiče uslova rada područne škole. Naime, škola je stara preko šezdeset godina , a ulaganja u proteklim godinama u infrastrukturu iste su bila minimalana. Uslovi za rad u školi su jako loši, što pogađa kako 40 učenika tako i nastavno osoblje škole. Trenutno najveći problem škole je loša stolarija koja ugrožava sigurnost svih u školi budući da je sklona otpadanju. Upravo zbog toga će Udruženje građana „Za bolje sutra“ pristupiti zamjeni 12 dotrajalih prozora u tri učionice i zbornici, te zamjeni ulaznih vrata škole. Nakon zamjene stolarije, volonteri će u vrijeme školskog raspusta okrečiti školske prostorije. Na ovaj način škola će postati bitno udobnija za rad, pogotovo tokom zimskih mjeseci.

Igralište za mali nogomet

Udruženje žena „Srce i duša“ iz Prokosovića uz partnersku saradnju MZ Prokosovići planira obnoviti igralište za mali nogomet u Prokosovićima. Dio je to većeg projekta koje će udruženje realizirati u etapama. Teren na kojem je planirana izgradnja igrališta je veoma zapušten i neuslovan za korištenje, te se na terenu odlaže smeće. Problem je to i mladima i svim drugim ljubiteljima sporta koji nemaju teren za igru. Volonteri su već krenuli u obnovu terena za odbojku i košarku, a obnova igrališta za mali nogomet izvest će se sredstvima iz ovog projekta. Uređenjem sportskog terena te prilaza istom stvorili bi se uslovi mladima za bavljenje sportskim aktivnostima. Takođe prostor je veoma pogodan i uklapa se u već urađen park te će služiti kao turistička atrakcija ali i za održavanje raznih sportiskih i drugih događaja. Kako bi igralište bilo zaštićeno nakon obnove, bit će ograđeno ogradom visine 3 m. Bitno je napomenuti da će ovo biti prvo javno igralište za mali nogomet u ovoj zajednici.

Nastavak toplifikacije prostorija Doma kulture Bikodže

Mještani Bikodža u ranijem period toplificirali su prostoriju mjesne zajednice svog Doma kulture. Toplifikacija je bila uslov za razvoj aktivnijeg života u zajednici. Danas je utopljena prostorija već premala za sve građane i udruženja koji je koriste, pogotovo u zimskim mjesecima. Upravo zbog toga mještani Bikodža žele nastaviti s toplifikacijom Doma kulture. Ovim bi se optimiralo i korištenje Doma kulture Bikodže i njegove funkcije u zajednici u zimskom periodu, kada mnoštvo aktivnosti zamre. Mještani žele to da promijene i da zajednica „živi“ i zimi. Kako bi osigurali mjesto za rad i sastanke svim udruženjima toplificirat će još 3 dodatne prostorije. Na ovaj način udruženja će imati prostor za rad, a zajednica će i tokom zimskih mjeseci biti živa i aktivna. Utopljena prostorija će im to i omogućiti.

Uređenje javnog objekta “Pošta”

Mještani Gnojnice već se dugi niz godina suočavaju s problemom nedostatka prostora za aktivnosti lokalnih organizacija i udruženja. Zbog toga mještani žele urediti javni objekt „Pošta“ kroz nekoliko manjih faza. Ovaj objekt ni 15 godina od izgradnje nije pušten u rad. Mještani su već uredili prizemlje objekta, a sada žele urediti i prvi sprat. Uređenjem prizemlja omogućeno je penzionerima da primaju penzije u zatvorenoj prostoriji, a ne vani kao do tada. Za uređenje prvog sprata potrebno je uraditi finu ploču, polijepiti pločice i provesti struju. Planirano je i uređenje stepenica na prvi sprat. Nakon završetka projekta zajednica će konačno dobiti prostorije za rad udruženja, a objekt „Pošta“ će biti iskorišten za potrebe zajednice. Riješit će se problem nedostatka prostora za aktivnosti udruženja.

Živinice:

Izgradnja stacionarnog pčelinjaka za razvoj pčelarskog turizma u Gornjim Živinicama

Udruženje za razvoj i podršku poljoprivrede Pčelica želi u Gornjim Živinicama formirati novi stacionarni pčelinjak sa 20 pčelinjih zajednica. Novi pčelinjak bio bi podloga za profesionalnije bavljenje pčelarstvom jer bi poslužio kao mjesto edukacije novih pčelara. Iz udruženja planiraju obuku 50 novih pčelara po sezoni. Zbog toga će nakon izgradnje pčelinjaka organizirati i školu pčelarstva. Praktičan rad izvodit će se na stacionarnom pčelinjaku Udruženja u toku pčelarske sezone 2019/2020. godine i isti će biti lociran u neposrednoj blizini ekološke zone. Polaznicima će se za uspješno završenu školu izdati se certifikat kojim se potvrđuje da su predavanja odslušana i da je polaznik osposobljen za samostalan rad na pčelinjaku. Nabavkom pčelarske opreme i sredstava, stvorila bi se baza za izgradnju stacionarnog pčelinjaka koji bi nakon izgradnje pčelarskog doma Rudina, postao sastavni dio kompleksa i istovremeno bi predstavljao osnov za razvoj pčelarskog turizma. Ovaj projekat poduzetničkog duha osigurat će finansijska sredstva za rad i razvoj Udruženja Pčelica, ali i za nove projekte iz ove lokalne zajednice.

Tuzla:

Ljepši pogled na našu zajednicu kroz nove prozore

Građani okupljeni u lokalnu grupu za razvoj Solina u proteklom periodu stvorili su solidne uslove za rad u svom Domu mjesne zajednice koji je postao mjesto okupljanja, rada i druženja. Ipak, dom ima jedan veliki problem, a to je loša stolarija u sali doma. Vrata i prozori su dotrajali što stvara probleme, posebno zimi. S obzirom da je u prostor  doma uvedeno grijanje u nekoliko prostorija, osim u sali, sama sala je i najhladnija te je u njoj najpotrebnije zamijeniti stolariju.  Zamjenom stolarije dom bi postao topliji, a tokom zimskih mjeseci smanjili bi se i računi za grijanje. Osim što će projektom dom dobiti ljepši izgled, bit će funkcionalniji i samim tim povećat će se broj korisnika kroz razne aktivnosti.

Novo grijanje za bolje znanje

Područna škola Dobrnja suočava se s problemom hladnoće tokom hladnijih mjeseci. Peć za grijanje nedovoljne snage ostavlja školu hladnom prilikom nižih temperatura. Mještani okupljeni u lokalnu grupu za razvoj Dobrnja žele riješiti ovaj problem nabavkom peći adekvatne snage od 40 kw. Nova peć će biti izmještena iz same škole u pomoćnu prostoriju odakle će se spojiti na već postojeći sistem grijanja u školi. Izgradit će se i novi dimnjak te zamijeniti stari ventili. Ovime bi rekonstrukcija škole, koju su mještani provodili dugi niz godina, bila završena, a učenici i nastavno osoblje dobili bi dobre uslove za rad.

Snaga Timuna na djelu

Udruga žena Snaga Timuna iz Par Sela djeluje i postoji već godinu dana. Održala je već na desetine sastanaka, nekoliko radionica, radnih akcija, putovanja i humanitarnih akcija. Ipak, udruga se suočava s velikim problemom- nedostatkom vlastitog prostora za rad. Sve aktivnosti dogovarane su i ostvarivane u tuđim prostorijama- lokalnoj školi i prostoru mjesne zajednice. Članice udruge odlučile su renovirati zapušteni prostor unutar Doma mjesne zajednice Par Selo. Prostoriju koju su dobile u zakup od Grada Tuzla, volonterke su već očistile. Ovim projektom sada žele uraditi vodo, elektro iiii građevinske radove kako bi prostor postao adekvatan za korištenje. Lokalni majstori će volonterski izvršiti radove, dok će se sredstvima iz projekta nabaviti materijal. Nakon završetka radova, “Snaga Timuna” planira u toku naredne godine useliti se u vlastitu kancelariju te nastaviti uspješan rad.

Uređena javna površina, sigurni građani

Jedan od većih problema s kojim se suočavaju stanovnici Gornje Tuzle je nedostatak površina za parkiranje što dovodi i same građane u opasnost. U centru Gornje Tuzle nalaze se trgovinski, ugostiteljsko-zanatski objekti, vjerski objekti, JU Gradska apoteka i JU OŠ"Gornja Tuzla", koji nemaju adekvatne prostore za parkiranje. Nepropisno parkirani automobili ugrožavaju sigurnost saobraćaja i samih građana. Lokalna grupa za razvoj Gornja Tuzla sada želi riješiti ovaj problem tako što će urediti za parkiranje sada neuređenu površinu nedaleko od samog centra. Prostor će osim kao parking služiti i kao stajalište za gradske autobuse. Volonteri će na površiti postaviti niske ivičnjake, nasuti kamen tucaonik, izraditi kanale za odvod oborinskih voda te napraviti nadstrešnicu za autobusko stajalište. Bit će zasađeni čempresi, a na novom parking postavit će se i oglasna ploča. Na ovaj način mještani gornje Tuzle dobit će adekvatan parking i autobusno stajalište i bit će povećana sigurnost u prometu.

Zamjena prozora na prostorijama MZ Grabovica

Mještani Grabovice tokom prethodnih godina već su krenuli u realizaciju postupne zamjene stolarije na prostorijama svoje mjesne zajednice. Ove godine odlučili su nastaviti s projektom tako što će zamijeniti dotrajale prozore na južnoj strani objekta, to jest na sali za sastanke i kancelariji sekretarice. Osim toga, u uračunatu cijenu za stolariju mještani će besplatno dobiti grede za rekonstrukciju urušenog mosta koji osigurava bezbijedan i neometan prilaz i dolazak na izvor pitke vode sa najboljom mogućom ocjenom kvalitete. To je od velike važnosti jer okolne kuće nemaju sprovedenu vodovodnu mrežu. Uspješnom zamjenom dotrajale stolarije sala za sastanke postat će toplija i tokom zimskih mjeseci, a lokalna udruženja imat će prostor za rad i za hladnijih dana.

Srebrenik:

Renoviranje stepenica i ugradnja novih vrata u objektu mjesne čitaonice

Udruženje žena Lisovići i lokalna grupa za razvoj Lisovići će obnoviti stepenište i ugraditi nova vrata u svojoj mjesnoj čitaonici. U ranijem periodu nekad potpuno neuslovan prostor mjesne čitaonice već je značajno renoviran i osposobljen. Danas ga koriste na stotine korisnika. Kako bi završili renoviranje, volonteri će zamijeniti 7 komada dotrajalih, drvenih vrata novom plastičnom (pvc) stolarijom. Problemi sa neadekvatnim ulazom i dotrajalim stepenicama, kao i problem sa velikom količinom vode u toku većih padavina, kada se voda sa ceste prelijeva pred ulaz objekta također će biti riješeni betoniranjem novih stepenica, što će vodu preusmjeriti na drugo odredište. Planirana je i ugradnja mesing šipki za pridržavanje prilikom silaska niz stepenice. Na ovaj način bili bi riješeni najveći problemi čitaonice, a objekat bi postao uslovan za korištenje, pogotovo tokom kišnih i hladnijih dana.

Kalesija:

Uređenje i sanacija autobuske stanice za putnike u zaseoku Luka, MZ Seljublje

Udruženje za pokretanje i provedbu lokalnih inicijativa Naše Seljublje obnoviti će i urediti autobusku stanicu u zaseoku Luka, u mjesnoj zajednici Seljublje. Objekat stanice je dotrajao i neuslovan za korištenje posebno u toku kišne i sniježne sezone. Mještani će premazati bojom zidove stajališta, obnoviti dotrajali krov koji prokišnjava, sanirati krovnu konstrukciju sa zaštitnim premazima te postaviti limeni krov. Nakon popravke krova izlit će betonsku podlogu koja će zamijeniti dosadašnju zemljanu jer se pretvara u blato prilikom svake kiše. Budući da je stanica najprometnije mjesto u zajednici, postavit će se i oglasna ploča te kanta za smeće. Na kraju je planirana i popravka klupe na stanici. Svim ovim objekat stanice bi ponovo postao uslovan za korištenje.