preloader__image

Rezultati podrške iz Fonda za aktivne zajednice

Komisija za dodjelu grantova iz „Fonda za aktivne zajednice“ Fondacije tuzlanske zajednice donijela je odluku o finansijskoj podršci organizacijama i neformalnim grupama koji su dostavili projektne aplikacije u okviru I aplikacionog kruga.

Fond za aktivne zajednice je namjenski fond za unapređenje uslova života u mjesnim zajednicama i naseljima koja su članovi Mreže aktivnih zajednica.

Razmatrano je 9 aplikacija za sufinansiranje projekata lokalnih grupa za razvoj zajednica.Finansijska podrška odobrena je za 9 inicijativa:

R.br.

APLIKANT

NOSILAC

 PROJEKTA

PROJEKAT

ODOBRENI  IZNOS/KM

1

Lokalna grupa za razvoj Simin Han

LGZR Simin Han

14 Proljetni sajam u MZ Simin Han

630,00

2

Lokalna grupa za razvoj Gornja Tuzla

LGZR Gornja Tuzla

Dan za sve nas IV godina realizacije

978,00

3

Lokalna grupa za razvoj Grabovica

LGZR Grabovica

Druga kotlićijada u Grabovici

995,00

4

Lokalna grupa za razvoj Dobrnja

KUD Mladi Rudar Dobrnja

14 međunarodna smotra folklora Dobrnja 2019.

990,00

5

Lokalna grupa za razvoj  Par Selo

Udruga mladih Par Selo Dubrave

Par Selo Open 2019

1.000,00

6

Lokalna grupa za razvoj  Gornje Živinice

Udruženje žena „Nada“

Dani porodice

1.000,00

7

Lokalna grupa za razvoj Prokosovići

KUD 27 Juli

Međunarodna smotra KUD-a Dan mladosti

1.000,00

8

Lokalna grupa za razvoj Solina

LGZR Solina

Solinske igre bez granica

995,00

9

Lokalna grupa za razvoj Tinja

Kulturno umjetničko društvo Tinja

4 Smotra folklora Zaigraj i zapjevaj

970,00

                                                                                                                                      Ukupno 8.558,00

Aplikanti, čiji projekti su podržani, obavezni su obezbijediti novčane donacije iz lokalne zajednice u iznosu od 20% od odobrenog projektnog iznosa. Donacije su namjenjene za dugoročnu održivost predmetnog fonda. Na ovaj način, udružene donacije će obezbijediti dugoročno finansiranje budućih projekata za dobrobit zajednice. Promocijom filantropije, društvene odgovornosti i brige o lokalnoj zajednici stvaramo uslove za bolju budućnost svih nas.

Potpisivanje ugovora bit će upriličeno u petak 12. aprila u 14h u prostorijama Fondacije tuzlanske zajednice. 

U nastavku teksta pročitajte koji su projekti dobili podršku:

14. proljetni sajam u MZ Simin Han

Lokalni aktivisti MZ Simin Han tradicionalno organizuju manifestaciju „Proljetni sajam“ koji ima za cilj da približi građanima ove MZ rad lokalnih neformalnih grupa, udruženja, lokalnih biznisa, javnih institucija i svih onih koji se aktivno uključuju u život lokalne zajednice. Proljetni sajam 2019. koji će se održati 27. aprila ima za cilj da promoviše građanski aktivizam i uključenost građana u  aktivnosti za poboljšanje uslova života u zajednici. Sajam je manifestacija  kulturno zabavnog karaktera, koja svake godine okupi više od 500 učesnika (izlagača, izvođača i posjetilaca. )

Dan za sve nas

„Dan za sve nas“ je manifestacija koju stanovnici Gornje Tuzle organiziraju već tri godine. Prošle godine je bila odgođena zbog proglašenja stanja elementarne nepogode. Zbog toga je ove godine „Dan za sve nas“ planiran za 19. jun premješten u prostorije Društvenog doma. Manifestacija sadrži nekoliko segmenata i to aktivnosti u povodu dana Mjesne zajednice (svečana sjednica), memorijalni šahovski turnir, malonogometni Memorijalni turnir, prodajno-izložbeni sajam i donatorsko večer. Dan Mjesne zajednice je 19.juni, a s obzirom da je na taj dan poginulo nekoliko naših sugrađana, povodom toga se polaže cvijeće i održava svečana sjednica Savjeta MZ kojoj prisustvuje kompletna LGZR i gosti.

Druga kotlićijada u Grabovici

Cilj projekta je podstaći cijelo stanovništvo MZ Grabovica da se aktivira i više učestvuje u aktivnostima. Također, cilj projekta je poboljšati komunikaciju između MZ koje su članice Mreže aktivnih zajednica. Učesnici Kotlićijade će prije svega biti mještani MZ Grabovica te stanovnici drugih mjesnih zajednica koje su članice mreže aktivnih zajednica. Kotlićijada ce se održati na poligonu MZ i trajat ce od 10-18h. Za učesnike same kotlićijade će biti pripremljene majice. Uz kotlićijadu će biti organizirane igre za mlađe i starije mještane, šahovski turnir te zakuska za sve učesnike.

14 međunarodna smotra folklora Dobrnja 2019.

Na smotri koja se tradicionalno održava u ljetnom periodu učestvuju mnogobrojna društava sa područja grada Tuzle, Tuzlanskog kantona, kao i kulturno umjetnička društva iz Hrvatske i Srbije, a od ove godine je planirano i gostovanje Bošnjačkog kulturnog umjetničkog društva iz Njemačke. Svake godine uz pomoć Aktiva žena i građana MZ Dobrnja, za sve učesnike smotre pripremaju se tradicionalna bosanska jela i poslastice, prezentacija bosanskih nošnji, običaja i zanata karakterističnih za područje Tuzle. Za goste koji dolaze izvan BiH organizuju se i turistički izleti u grad Tuzlu.

Par Selo Open 2019

Par Selo Cup se svakog ljeta održava na školskom igralištu Osnovne škole Pasci u Par Selu. Mještani Par Sela koji već godinama žive u dijaspori svakog ljeta dolaze u Par Selo i prate Par Selo Cup. Za Par Seljane to je zapravo prilika ne samo da se pogledaju kvalitetne nogometne utakmice nego i da se susretnu i druže stari prijatelji, familija  i poznanici. Od 2018 god. u program je uvršten poseban dan „Par Selo Open“. Par Selo Open je planiran je za nedjelju 04. augusta.  Organizirat će se revijalne utakmice u malom nogometu i mini turnir u boćanju, obilazak velikih školskih prirodnih površina OŠ Pasci i kutka generacija. Nakon utakmica organizirat će se veliki domjenak za sve posjetitelje i učesnike Par Selo Open-a.

Dani porodice

Dani porodice u Živinicama Gornjim organiziraju se kako bi se istakao značaj porodice kroz druženje sa sugrađanima, ali i gostima. Program obilježavanja „Porodičnog dana“  sačinjen je iz tri dijela; u dva dana: svečani dio, sportski dio i Dan porodice. Planirano je održavanje Svečane sjednice Savjeta MZ Živinice Gornje, nogometni turnir za veterane i nagrade za najbolje ekipe. Dan porodice održat će se 15. maja na lokalitetu „Sastavci“ uz bogatu ponudu kulturnog, zabavnog i muzičkog sadržaja ali i gastro ponudu tradicionalnih jela tog kraja. Atrakcija dana će biti pčelinji proizvodi kao i hrana čiji je glavni sastojak med ili pčelinji proizvod. Organizirat će se i tradicionalne igre te sportska takmičenja. Planirana je i zajednička kava građana sa načelnikom općine Živinice i predsjedavajućim OV Živinice.

Međunarodna smotra KUD-a Dan mladosti

Ovim projektom obilježit će se Dan  MZ Prokosovići uz druženje mještana  i gostiju. Program obilježavanja Dana mjesne zajednice Prokosović, planiran za 27. juli, sačinjen je iz dva dijela: sportski dio i kulturno-zabavni dio. U sportskom dijelu planiran je međunarodni turnir u fudbalu. Za kulturno zabavni dio planiran je bogat kulturno-sportskih i zabavno-rekreativni  program kao i  gastro ponuda. Organizirat će se sportska takmičenja u malom fudbalu, bacanju kamena s ramena, natezanju konopca, odbojka za žene,  takmičenje u šahu, pikado i kreativne radionice za djecu. U drugom dijelu programa planirano je održavanje međunarodne smotre Kulturno umjetničkih društava koje bi okupilo oko 250 učesnika iz zemlje i inostranstva.

Solinske igre bez granica

U sklopu obilježavanja Dana MZ Solina, planirano je 30. maja održavanje manifestacije u školskom dvorištu OŠ Solina  za sve učenike škole, njihove roditelje i prijatelji, te mještane zajednice. Organizirat će se takmičenje u košarci, odbojci, nogometu, skakanju u vrećama, navlačenju konopca, pikadu i drugim sportovima. Od 2009. godine tradicionalno se u dvorištu škole održavaju Solinske igre bez granica, a u 2018. godini OŠ Solina je realizovala projekat zaboravljenih tradicionalnih igara te su napravili brošuru o istima. Projekt će povezati sve generacije unutar zajednice.

Četvrta smotra folklora Zaigraj i zapjevaj

Projekat „4 smotra folklora “ Zaigraj i zapjevaj “ u Tinji povezat će mještane Tinje i goste u razvoju kulturno-umjetničkog  život. Radi se o projektu koji se održava već 4. godinu za redom. Planirano je postavljanje pozornice za igranje i ozvučenja. Smotra folklora će biti održana 10. augusta. Manifestacija će biti najavljena plakatima i radijskom najavom. Bogat kulturno umjetnički program razveselit će sve generacije mještana Tinje i njihove goste. Nakon smotre folklora, kao nastavak aktivnosti, organizirat će se zajedničko druženje za sve učesnike, goste i mještane.