preloader__image

Ajla Smajić, Asistentica programa Omladinske banke, Regija Centar

Moje ime je Smajic Ajla, student sam prve godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, na Odsjeku zdravstvenih studija. Kroz srednju školu imala sam čast biti volonter mnogih organizacija i sticati znanja koja mi se pruzaju.Vjerujem da svako od nas može donijeti pozitivne promjene u zajednici i društvu. Kroz volontiranje, radimo zajedno na izgradnji bolje budućnosti za sve nas. 

2011. godine sam se prvi put susrela sa Omladinskom bankom, bila sam član Odbora Omladinske banke Regije Centar. Smatram da volontiranje  omogućava da bolje razumijemo  svoje interese, strasti i vrijednosti, a to itekako može pomoći u donošenju važnih životnih odluka. Trenutno sam asistent na projektu Omladinske banke Regije Centar.

Po završetku mandata, ona nastavlja svoju volontersku priču u FTZ na projektu "Podrška mladima sa iskustvom vršnjačkog nasilja u mladalačkim vezama", gdje je zajedno sa ekipom mladih ljudi promovisala projekat u svojoj zajednici, te organizovala i vodila edukativne radionice. Iako je planirala i drugu godinu volontirati na istom projektu, u februaru 2019 godine, pružila joj se prilika da postane asistent na programu Omladinske banke u Živinicama. 

Ističe kako je volontiranje na programu Omladinske banke probudilo u njoj želju za aktivizmom i kako funkcijom asistenta na istom programu ona želi podići svijest mladim ljudima, prenijeti im svoja pozitivna iskustva i biti tu uz njih dok budu stvarali svoja. Smatra da mlade osobe trebaju shvatiti da je neformalno obrazovanje veoma bitno, da čak i mali dio vremena koje ulože u isto može donijeti velike promjene i da je veoma važno da oni budu ti koji odlučuju za svoju zajednicu! Pored volontiranja u Fondaciji tuzlanske zajednice, Jasmina je bila član različitih omladinskih organizacija, također ima radno iskustvo u animaciji, gdje je dodatno poboljšala svoje animacijske i motivacijske vještine.

Trenutno je studentica Filozofskog fakulteta, odsjeka za psihologiju i obnaša funkciju asistenta na programu Regija Centar.