preloader__image

Djeca Tuzlanskog kantona naučila kako postupati s psima

Iako je još u novembru 2016. godine Fondacija „Dogs Trust“ i zvanično otvorila svoj program edukacije djece o efikasnom upravljanju populacijom pasa u našem kantonu, učešće Fondacije tuzlanske zajednice u implementaciji aktivnosti itekako je primjetno.

Tokom prvog polugodišta u osnovnim školama Tuzlanskog kantona obučeni edukatori Fondacije tuzlanske zajednice Aleksandar Todorović i Faruk Hodžić, realizovali su niz radionica sa djecom. O kvaliteti istih i stvarnoj potrebi za ovakvim aktivnostima koja postoji u našem društvu, najbolje pokazuju i podaci o broju odazvanih osnovnih škola koje su željele svojim učenicima omogućiti dodatne edukacije iz oblasti kojima se bavimo. 

„Skoro 350 realizovanih radionica smo u proteklom periodu održali u četrdesetak osnovnih škola.“ – ponosno ističu naši edukatori i dodaju kako je „bilo zadovoljstvo raditi sa preko 7.500 djece koja su sa velikim interesovanjem učili sve o čemu smo govorili“ – zaključuju oni.   

Osnovnoškolci u Tuzli i Lukavcu su uspješno prošli, dok će oni najmlađi u Gračanici, Doboj Istoku, Živinicama i Kalesiji tek proći kroz niz edukativno – zabavnih radionica koje će im pomoći da nauče kako postupati s psima kao kućnim ljubimcima, kako prepoznati pseće potrebe, kako se s njima igrati i slično.

Za vrijeme školskog raspusta, radionice nisu obustavljene budući da je sada red došao na polaznike obdaništa u TK. Za sada je dvadesetak djece sa svojim odgajateljicama u lukavačkom obdaništu „Čarolija“ prošlo pomenute edukacije, dok će u narednom periodu iste biti održane i u obdaništima JU „Naše dijete“ Tuzla.