preloader__image

Fond solidarnosti je tematski fond osnovan 2011. godine, a predstavlja način da iskažemo solidarnost jedni prema drugima, da gradimo međusobno povjerenje i da budemo aktivni u borbi protiv siromaštva. Nastao je na inicijativu pojedinaca i prijatelja Fondacije tuzlanske zajednice koji su uložili početna sredstva za osnivanje fonda. Osnovni izvor sredstava za ovaj fond su donacije pojedinaca, porodica i organizacija opredijeljenih za borbu protiv siromaštva. Prilozi se prikupljaju putem donacijske kutije u Dramar centru, te uplate na račune i online kampanje.

Sredstva se koriste za pružanje kratkoročne pomoći porodicama u Tuzli u stanju socijalne potrebe izazvane iznenadnom nesrećom ili nepogodom. Aplikacije za podršku porodicama mogu podnijeti isključivo predstavnici mjesnih zajednica koji u direktnom kontaktu sa građanima prepoznaju potrebu za intervencijom. Donacije su namjenjene da omoguće porodici da lakše prebrodi krizni period. U vrijeme većih prirodnih nesreća, kroz kampanje za prikupljanje sredstava se osiguravaju i veće donacije za planski kreirane programe podrške pojedincima, ali i cijelim zajednicama i u skladu sa potrebama područje podrške iz ovog fonda može biti prošireno i na druge gradove u tuzlanskoj regiji.   

Odluke o dodjeli sredstava donosi stručna komisija na osnovu zahtjeva savjeta mjesnih zajednica za pomoć sugrađanima u stanju potrebe, a uručivanje pomoći vrši FTZ uz pomoć članova Savjeta MZ-a. U 2013. iz Fonda je podržano 14 porodica novčanim donacijama za kupovinu osnovnih životnih namirnica, robnim donacijama u vidu uglja, drva ili prehrambenih paketa u ukupnom iznosu od 2.300 KM.