preloader__image

Predstavljen projekat „Do it yourself“ - Kreiraj samostalno – ulaži u mlade

Izraditi bedž, napraviti unikatnu majicu ili ceger sa natpisom koji je vaših ruku djelo nikada nije bilo lakše i povoljnije. To je bila i vodilja tima mladih poduzetnika koji su nakon edukacije organizovane od Fondacije tuzlanske zajednice i Grada Tuzla, kroz tri usmjerena modula od augustu 2015. godine do danas, svoju ideju oblikovali u pravi mali biznis projekat. Tako je njihovo stečeno teorijsko znanje pretočeno u konkretan projekat i realno okruženje.

„Kroz projeka edukacije naučite šta znači poduzetništvo, kako napisati biznis plan, ko se sve može time baviti, šta je sve potrebno i ko je taj ko daje podršku, naročito kada ste mladi i ne znate šta vas čeka na poduzetničkom putu do uspjeha“, kazala je Amila Muratović, polaznica edukativnih treninga.

Projekat naziva „Do it yourself“ (Uradi sam) zapravo je priča o mladima, namjenjena mladima i investiraće u mlade. Svi koji odluče samostalno, a kreativno koristiti jednu uslugu koju su im obezbijedili mladi poduzetnici u prostorijama za mlade koje se nalaze u prizemlju JU Dom mladih Tuzla, to će platiti simbolično, a sva sredstva će se usmjeriti za dalje poduzetničke ideje njihovih vršnjaka.

„Educiranje mladih je put kako ih osamostaliti i odvažiti da sutra baš oni budu veliki poduzetnici. Sama činjenica da naš grad nudi ovakve mogućnosti i pruža priliku mladima da saznaju kako je zaraditi novac za nekoga drugog je motiv svima da koriste usluge dizajniranja „Do it yourself“ biznisa“, kazala je Sanela Karić, koordinatorica projekta.
Samostalna izrada bedževa i samostalno oslikavanje natpisa na majicu ili ceger do sada nije bilo moguće uraditi u našem gradu. Sada, osim u prostorijama za mlade, u Domu mladih Tuzla, ove usluge možete koristiti i u prostorijama LABIRINT-a, multifunkcionalne trening kuće za mlade u Simin Hanu. Usluge mogu koristiti mladi i omladinske organizacije, a sav ostvareni prihod se usmjerava u osmišljavanje i implementaciju novih poduzetničkih aktivnosti za mlade u Fondaciji tuzlanske zajednice i Organizaciji za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“.