preloader__image

Posjete Fondaciji tuzlanske zajednice

Druga polovina maja protekla je u upoznavanju naših dragih gostiju iz Freudenberg stiftung (Njemačka) sa aktivnostima i planovima koje tim Fondacije tuzlanske zajednice sprovodi radi poboljšanja uslova života građana u saradnji sa aktivistima lokalnih zajednica.

Naši gosti bili su Pia Gerber, Monika Kleck i Sascha Wenzel iz Freudenberg stiftung-a koji su se tokom posjete Tuzli upoznali sa lokalnom zajednicom Kiseljak, njenim kapacitetima, ali i problemima i izazovima koje donosi rad u takvoj zajednici koja uključuje i romsko naselje; obavili više sastanaka u kojima su se detaljno informisali sa onim što Fondacija tuzlanske zajednice radi u pet opština u kojima djeluje. Ujedno, gosti su posjetili prvu Trening kuću za mlade „Labirint“ i bili sudionici IV konferencije škola „Otvorena škola u zajednici – škola za sve“ u organizaciji Međunarodnog udruženja „Interaktivne otvorene škole“ (MIOS) čija je tema bila „Škola za XXI stoljeće“.

Slična posjeta Fondaciji tuzlanske zajednice organizovana je i nekoliko dana ranije od naših prijatelja iz Švedske, studenata i nastavnika Srednjih narodnih škola (Folkhögskola) u Västerås-u i Köping-u. Dobrodošlicu je pretočena u radne i edukativne sate, ali i iskorištena za upoznavanje sa znamenitostima našega grada i zemlje.

Tom prilikom gosti iz Švedske su posjetili „Labirint“, tuzlanski azil za pse, Udruženje za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu „Naš glas“, prostorije Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Memorijalni centar Potočare i Srebrenicu, lokalnu zajednicu u kojoj Fondacija aktivno djeluje, upoznali se sa parkom koji je urađen u okviru inicijative „Drvo za Angelinu“ i imali niz posjeta školama i znamenitostima grada.

Vjerujemo da ćemo, kao dobri domaćini, biti i dalje u prilici jačati naša prijateljstva.