preloader__image

Podrška poplavljenim opštinama: više od 100.000 KM za 27 projekata

Ukupno 27 projekata iz Tuzle, Kalesije, Lukavca, Srebrenika i Živinica podržano je sa 104.305 KM namijenjenih saniranju šteta prouzrokovanih poplavama i klizištima. Sredstva je obezbijedila Fondacija tuzlanske zajednice za drugi krug podrške kojim se posljedice prirodne nesreće u našoj zemlji nastoje prevazići stvaranjem boljih uslova za život u navedenim sredinama. Sredstva su dodjeljena mjesnim zajednicama koje su najbolje upućene u prioritete ljudi na terenu.

Jedan od podržanih projekata jeste regulacija korita potoka u mjesnoj zajednici Tinja, opština Srebrenik dužine 1.700 metara.

„Uslijed bujanja lokalnog potoka oštećena su 53 stambena objekta, a vodena bujica je oštetila i magistralni put Opuzen – Županja. Propusti ispod asfaltnih magistralnih puteva nisu bili prilagođeni ogromnim količinama vode zbog čega je lokalni potok nanio više štete nego rijeka Tinja“, kazao je Huso Zukić iz ove mjesne zajednice navodeći da će dobijenim sredstvima trajno riješiti problem propusnosti vode.

Oštećena putna infrastruktura problem je i Gornjih Kikača u Kalesiji.

„Sanacija puta za Sadike od velikog je značaja za lokalno stanovništvo jer se do obradive zemlje sada ne može doći uslijed silnih oštećenja. Poplave u prošloj i pomjeranje tla u ovoj godini oštetili su ovaj put i spriječili građane da obrađuju imanja od kojih žive, kazao je Fahrudin Mujanović, povjerenik mjesne zajednice Kikači.

Odobrena sredstva moraju se utrošiti za kupovinu materijala i drugih potrepština za saniranje šteta od klizišta i poplava ili za preventivne akcije kojima će se spriječiti eventualne buduće štete kao što su saniranje izvorišta, sanacija i izgradnja nasipa na rijekama i potocima, čišćenje i ucijevljenja odvoda, saniranja klizišta, saniranje mostova i šteta na društvenim domovima.

Sanacija područne škole Modrac, koju pohađa 35 učenika od predškolskog uzrasta do četvrtog razreda, ocjenjena je kao prioritet među pristiglim aplikacijama iz Lukavca. U toku poplava prizemlje škole je poplavljeno, a potom je grad uništio krov objekta.

„Nama je najvažniji osmijeh na licu naših učenika. Ulagati u obrazovanje je uvijek isplativa investicija, a da bi ova škola bila po mjeri učenika potrebno je, u narednom periodu, obnoviti i staru fiskulturnu salu“, navodi Edin Halilović, profesor historije i geografije, predsjednik lukavačke mjesne zajednice Modrac.

Da su potrebe građana na terenu nakon poplava i klizišta još uvijek velike dokazuje i broj primljenih aplikacija. Na poziv za dodjelu sredstava je pristiglo 113 aplikacija, a zbog ograničenosti finansijskih sredstava Fondacija tuzlanske zajednice nije bila u mogućnosti podržati 86 projekata.

U Tuzli je podržano 12 projekata i najviše njih odnosi se na saniranje oborinskih i otpadnih voda za šta je izdvojeno 47.810 KM.