preloader__image

Živiničko blago je u rukama mladih!

Mladi Živinica uskoro će dobiti Odred izviđača „Djetlić“, a zasluge za to idu mladima Šerića koji žele formalno osnovati izviđačku organizaciju i time pokrenuti izviđački pokret kako u svojoj sredini tako i cijeloj opštini.

Sa tim ciljem su uzeli učešće u trećoj kampanji za mlade „Budi junak svoje zajednice“, te kroz „Potragu za blagom“ u svojoj opštini obebijedili 1.700 KM za promociju i nabavku osnovnih potrepština za rad, poput: majica, marama, šatora, zastava, vreća za spavanje, prve pomoći, ruksaka i raznog alata. Njihovu želju za upoznavanjem prirode, druženjem i učenjem korisnih vještina primjenjivih u svakodnevnom životu dijele i brojni Živiničani tako da će se kroz neformalne edukacije budućih članova izviđački pozdrav često čuti u ovoj opštini.

Mladi Živiničani su nadmetanje omladinskih grupa, u cilju što izdašnije podrške biznisa, shvatili dosta ozbiljno te su ubjedljivo izlagali svoje projekte predstavniku Sberbanke - donatoru kampanje, ali i drugim odgovornim kompanijama koje su uzele učešće u osnaživanju omladinskih grupa i njihovih volontera.

Tako je Neformalna grupa „Mladi Barice“ iz Barica sa nešto manjim iznosom od izviđača odlučila iskoristiti sunčev potencijal za dobrobit omladinskog sektora svoga kraja. Oni će svojim projektom obezbijediti električnu energiju za prostorije udruženja koje nemaju struju, ali ni mogućnost da dobiju priključak na elektro distributivnu mrežu. Spas su našli u obnovljivom izvoru energije – suncu koje će im putem solarnih panela obezbijediti struju i tople prostorije.

„Afirmacija mladih i poboljšavanje kvalitete života na ruralnom podneblju općine Živinice kroz sportske edukacije“ naziv je projekta kojim će se afirmisati plemenita vještina – aikido. Ovu najmlađu borilačku veštinu nastalu u Japanu, u IX vijeku naše ere, ruralnim područjima Živinica približiće Neformalna grupa Aikido klub „Sensei“ koji je u živiničkoj potrazi za blagom osvojio 1.275 KM. 

Naredna „Potraga za blagom“ održaće se u Srebreniku kada će se mladi ovog kraja iskazati u omladinskom poduzetništvu, vještinama komunikacije i prezentacije u cilju što kvalitetnije realizacije svoga projekta