Aktivnostima članica Udruženja "Žena ženi" Kladanj probudila se cijela zajednica

 

Kao mali grad u kojem mještani nemaju baš mnogo prilika, zbog različitih inicijativa koje su pokrenule žene iz Udruženja "Žena ženi" Kladanj, kroz program Snaga lokalnog, zajednica je oživjela. One kao majke, sestre, partnerice u srcu prije svega nose nose želju za napretkom svoje zajednice, ali i veliku hrabrost i odlučnost da svoje vrijeme i znanja poklone upravo toj misiji. Prepoznali su to i drugi akteri, pa se u Kladnju danas budi saradnja sa lokalnim biznisima, bh. dijasporom i drugim organizacijama civilnog društva.

"Ja sam imala karcinom 1994. godine, operisana sam i trebalo mi je mnogo vremena da se oporavim od svega toga. Zato sam osnovala udruženje koje također okuplja žene koje su imale karcinom, koje su bolesne i koje žele da se druže odnosno da svoje probleme podijele s drugima. Iz tog druženja proistekla je i potreba da žene ojačaju i materijalno, a naravno i psihički, pa danas imamo različite aktivnosti u svojim prostorijama, koje smo adaptirale zahvaljujući pomoći civilnog sektora", kaže Nevzeta Habibović, predsjednica Udruženja „Žena ženi“ Kladanj.

No, pored civilnog sektora i lokalnih biznisa, bh. dijaspora također je prepoznala napore ovih žena i postala partner od velike pomoći. "Sretna sam da možemo podržati Udruženje „Žena ženi“ u Kladnju u svim njihovim aktivnostima i biti zajednički partner u budućim. Jedna od njih je i proizvodnja, te certificiranje domaćih proizvoda kao što je ovaj pekmez od jabuka. U budućim projektima, kroz USAID i druge organizacije želimo zajedno da učestvujemo u napretku našeg udruženja", objašnjava Dalida Karabdić, predstavnica I-dijaspore u Kladnju.

Iako kroz male inicijative, članice ovog udruženja zaista su važan podstrek svojoj zajednici. Danas za njihov rad znaju svi mještani, jer su prisutne i pomažu gdje god je to potrebno i nadaju se da će se više sličnih inicijativa nastaviti rađati u njihovom gradu.