preloader__image

Intervju: Jasna Jašarević, izvršna direktorica Fondacije tuzlanske zajednice

Vrijeme je da sami razvijamo svoje zajednice!

 

„Darujte za svoju zajednicu, mjesto u kojem živite i mjesto u koje se vraćate“ poruka je koja se posljednjih dana često pojavljuje na društvenim mrežama. Naime, na taj način Fondacija tuzlanske zajednice kroz kampanju „1KM za zajednicu“  poziva sve svoje saradnike, prijatelje i partnere, sve građane dobre volje u Tuzlanskom kantonu i dijaspori, da zajednički ulože u građanske projekte i civilni sektor! O kakvoj je filantropskoj aktivnosti riječ otkriva Jasna Jašarević, izvršna direktorica Fondacije tuzlanske zajednice.

 

Razvoj filantropije u Tuzlanskom kantonu je nešto na čemu Fondacija tuzlanske zajednice radi već nekoliko godina. Je li kampanja „1KM za zajednicu“ nova prilika da građanstvo djelom pokaže kulturu darivanja zajednici?

Jašarević: Posljednjih godina Fondacija tuzlanske zajednice organizuje kampanje za prikupljanje sredstava za podršku građanskim projektima. Cilj ovakvih kampanja nije samo da se prikupi novac, nego da se prezentuju i prepoznaju projekti koje smo sufinansirali u proteklim godinama, ali i da se promoviše ulaganje svakog od nas u lokalnu zajednicu i lokalne projekte. Na taj način ćemo jačati kulturu darivanja, međusobno povjerenje, ali i vjeru da možemo sami sebe izdržavati i sami sebi pomoći.

Dugo godina civilni sektor dobiva pomoć izvana, što je dobro, ali nije vječno. Svi znamo da je suština lokalnog razvoja zasnovana na resursima zajednice na kojima trebamo graditi svoju budućnost. To nas čini „proizvođačima“, odnosno tvorcima svoje budućnosti, a ne samo klijentima ili korisnicima nečije pomoći.

Naša poruka je da svi građani tuzlanske regije mogu darivati mjestu u kojem žive.  Putem naše Fondacije mogu direktno utjecati na promjene u društvu; mogu biti dio naše pozitivne zajednice danas sa 1 KM, a sutra možda i sa više sredstava; mogu planirano ulagati u konkretan projekat, konkretno udruženje ili konkretnu temu.

 

Po čemu se to „1 KM za zajednicu“ razlikuje od svih ranije organizovanih kampanja za namicanje sredstava?

Jašarević: Ova kampanja je i slična i različita od ostalih naših kampanja.  Naime, slična je po tome što i ovaj put pozivamo na udruživanje sredstava za podršku lokalnim projektima, jer tako možemo postići više. Različita je po tome što smo skrenuli pažnju na simboličan iznos od 1 KM koji zaista može donijeti promjene ako radimo organizovano, kroz jednu ovakvu fondaciju. Mi želimo da svi građani Tuzlanskog kantona prepoznaju Fondaciju tuzlanske zajednice kao svoju; da kroz ovakvu građansku fondaciju udružimo ljudske i materijalne resurse i da organizovano darujemo i pomognemo razvoju mjesta u kojem živimo.

Ovaj put nismo organizovali neki karakterističan događaj, poput „Čovječe ne ljuti se“. Ovaj put smo izabrali društvene mreže i internet za mjesto gdje ćemo pokazati ko sve stoji iza Fondacije tuzlanske zajednice.  Želimo  pokazati pozitivnu energiju svih naših aktivista i volontera, kako mladih tako i starih.  Svi oni su 2. jula 2016. godine, na naš trinaesti rođendan, pustili balone u gradovima u kojima djelujemo kako bi se baš tog dana građani zainteresovali za ono što radimo. Dodatno, želimo pokazati energiju onih koje smo podržali, onih koji su mnogo učinili za naše zajednice kroz realizaciju više od 600 društveno korisnih projekata. Zbog toga smo kenuli sa  prezentovanjem  primjera realizovanih projekata u pet gradova u kojima djelujemo.

 

Kome je kampanja konkretno okrenuta, gdje će se usmjeriti prikupljena sredstva?

Jašarević: Kampanja je okrenuta svim građanima tuzlanske regije koje pozivamo da (p)ostanu prijatelji, simpatizeri ili možda čak donatori naše fondacije. Prikupljena sredstva ćemo usmjeriti u dugoročni fond za podršku zajednicama u kojima djelujemo. On će nam omogućiti da razvijamo programe podrške i nezavisne fondove za podršku građanskom sektoru u tuzlanskoj regiji. Kao i prethodnih godina, mi ćemo svaku doniranu marku iz lokalnih izvora uvećati sredstvima koja još uvijek možemo dobiti od donatora iz inostranstva.

Samo u prošloj godini prikupili smo oko 70.000 KM iz lokalnih izvora dok su sredstva koja smo distribuirali u zajednicu iznosila oko 400.000 KM za 170 projekata. Dvostruko više smo distribuirali u 2014. i to za 253 građanska projekta zbog programa podrške za sanaciju šteta od poplava, dok je, istovremeno, iznos lokalnih sredstava bio znatno manji i iznosio je oko 45.000 KM. To znači da smo više podrške iz lokalnih izvora imali u 2015. i da povjerenje lokalne javnosti prema našoj Fondaciji raste.

 

Samo sa 1 KM se malo toga može učiniti ili se varamo?

Jašarević: Ovim simboličnim iznosom mi se želimo približiti građanima, zainteresovati ih da prate naš rad i da se vežu za nas tako što će pratiti gdje je njihova donacija otišla. Svi oni koji doniraju danas 1 KM mogu kasnije razmisliti o ulaganjima u konkretne projekte i konkretne fondove. Mi imamo odluku na nivou upravljačkih tijela da svi oni koji doniraju Fondaciji iznos veći od 50 KM godišnje mogu usmjeriti svoju donaciju tačno tamo gdje žele: u konkretan projekat ili udruženje, naselje ili zajednicu, fond ili temu. Svi članovi Upravnog odbora, uposlenici i volonteri Fondacije su ujedno i donatori za zajednicu tako da neki doniraju 10 KM, a neki i 300 KM godišnje.

 

Do kada će građani moći učestvovati u kampanji, do kada traje ova priča?

Jašarević: Građani će moći učestvovati u našoj kampanji do kraja 2016. godine kada ćemo napraviti presjek doniranih sredstava. Nakon togaa ćemo nastaviti kampanju do juna naredne godine. Cilj nam je da u prvih šest mjeseci skupimo 50.000 KM putem telefonskog broja, markica ili direktnim uplatama na naš račun. Isti iznos planiramo prikupiti do juna 2017..

 

Zašto bi bilo dobro da građani pozovu broj za donacije i doniraju baš tu 1 KM?

Jašarević: Dobro je da svi oni koji prate naš rad i prepoznaju ga kao dobar i koristan za zajednicu jednostavno pozovu broj za donacije jedanput mjesečno i tako ulože u dugoročni fond za podršku zajednicama u kojima djelujemo. Nakon toga, možete nas kontaktirati za drugačije načine saradnje, planske podrške i ulaganja u zajednicu!

Ukoliko i pored ovih odgovora želite saznati više o kampanji, načinima doniranja i mogućnostima kako da se uključite i pomognete naš rad, pozivamo vas da posjetite web stranicu Fondacije www.fondacijatz.org. i zapamtite: vaše darivanje je ostavština za buduće generacije!