preloader__image

U čvrstom zagrljaju izazova odrastanja, Adis Gogić, učenik Elektrotehničke škole u Tuzli, počeo je gubiti vjeru u ljude. Navigirajući kroz kompleksnosti adolescentskog života, kao ekstrovertna i strastvena osoba u svijetu za koji je vjerovao da ga ne razumije niti prihvata u potpunosti, Adis se odlučio otvoriti novim izazovima i započeti život volontera. Prvo je volontirajući na projektu koji je govorio o problemima mladih, spoznao da nije sam sa svojim izazovima, ali je spoznao i moć koju je kao pojedinac imao da promijeni stvari u društvu i zajednici.

„Živimo u društvu u kojem se glas mladih ne poštuje. Možda mi ne možemo dobro artikulisati probleme, ali ih jako dobro možemo identifikovati. Međutim, niko nas ne pita, kao da mi ne proživljavamo sve što se dešava u društvu - osjetimo da je sve poskupilo, jer vidimo to na roditeljima i kako to utiče na njih, znamo i da se mladi sve teže nose sa pritiskom u školama, u društvu, ali nikoga ovo ne interesuje. Volonterizam mi je vratio nadu u ljudsku dobrotu, u neke moralne vrijednosti kod ljudi, vidio sam koliko osobi može značiti malo nečije pažnje i želio sam dati koliko mogu od sebe“, kaže ovaj učenik.

Ubrzo nakon prvog volonterskog angažmana, angažovao se i u Omladinskoj banci Fondacije tuzlanske zajednice, a potom i u Crvenom križu Grada Tuzla. Tu je, kroz volontiranje, ne samo prihvatio svoj pravi identitet, već je otkrio novi ponos u sopstvenoj egzistenciji. Okružen vršnjacima i ljudima koji dijele iste moralne i ljudske vrijednosti, osjetio je da konačno negdje pripada, ali je osjetio i odgovornost da pomogne tamo gdje može.

„Kroz volontiranje sam naučio i to da nisam uvijek ja u centru pažnje, nego da i ja nekada moram izaći iz komfor zone i učiniti nešto za drugoga. Time se otvorio cijeli jedan novi svijet mogućnosti za mene“, dodao je Adis.

Adisovo iskustvo obuhvata samu srž volonterstva - put od skeptičnosti do shvatanja dubokog utjecaja volonterizma i put od ličnog rasta do služenja zajednici. Svjesni vrijednosti i zaslužnosti volontera, Ujedinjene nacije i ove godine 5. decembra obilježavaju Međunarodni dan volontera, ističući neizmjernu snagu kolektivne akcije. Širom svijeta današnji dan je podsjetnik na izvanredan utjecaj koji volonteri imaju na društva i individualne živote, te da njihova nesebična predanost i neumorni napori grade temelje za bolje društvo.

Volonterizam je ujedno i jedna od osnovnih misija Fondacije tuzlanske zajednice. U proteklih dvadeset godina, koliko Fondacija postoji, aktivnosti koje je fondacija provodila u zajednicama okupile su više od 30 hiljada volontera, čiji je rad u zajednicama često bio prekretnica za te zajednice. Ujedinjeni u svojoj želji da, uprkos apatiji i letargičnosti u društvu, budu katalizator promjena, preoblikovali su zajednice, promijenili sudbine i vratili izgubljeni osjećaj zajedništva među ljudima.

Volonterizam ne poznaje dobne granice, a volonterizam mladih je poseban podsjetnik da svijet zaista ostaje u dobrim rukama. Tako je i ovogodišnja poruka Generalnog sekretara UN-a, Antonija Guterresa, usmjerena upravo mladima: "Čovječanstvo ovisi o neiscrpnoj energiji, idejama i doprinosima mladih širom svijeta. Danas i svakog dana, podržimo i stojimo uz mlade ljude u oblikovanju pravednog i održivog svijeta za ljude i planetu."

Međutim, neiscrpna energija mladih i njihova darežljivost ni u jednom trenutku ne smije biti iskorištena, već prihvaćena i njegovana. Zbog ovoga je Fondacija tuzlanske zajednice za svoje najmlađe volontere, članove Omladinske banke, ove godine je uz finansijsku podršku Saveznog ministarstva za vanjski razvoj Njemačke (BMZ) i Freudenberg fondacije organizovala trening na temu mentalnog zdravlja i suočavanja sa stresom, svjesna koliko se o ovom problemu ne govori ni u školama, ni u društvu uopće.

„Mladi se u ovim godinama susreću sa brojnim i ozbiljnim unutrašnjim konfliktima i često se borimo da pronađemo izlaz. Povlačimo se u sebe, bez obzira koliko vjerujemo u sebe, bez obzira koliko dobar odnos imali sa roditeljima, i mislimo da se možemo nositi s tim. Mi smo u ovim godinama pri svakom koraku na novoj raskrsnici i samo jedan je korak potreban da odemo u krivom smjeru. Ja to nisam željela za sebe i odlučila sam se okružiti vršnjacima, odlučila sam pokazati da i moj angažman nešto vrijedi, ali otvoreno reći da to nekada ne mogu sama“, kaže ova učenica.

Tako volonterizam, osim altruističke službe, postaje i katalizator ličnog rasta, osnažujući pojedince novim vještinama, širim perspektivama i dubljim osjećajem svrhe, ali i ostavština dobrih ljudi za budućnost i nove generacije.