preloader__image

Vitalni znaci uživo na RTV TK utorkom od 18:00 sati

Fondacija tuzlanske zajednice koja se od svog nastanka zalaže za pozitivno dugoročno ulaganje svih građana u budućnost lokalnih zajednica u proteklom periodu je radila na ispitivanju potreba i afiniteta ovdašnjeg stanovništva za izgradnju ugodnijeg života u našem društvu. Zato je korištena metodologija „Vitalni znaci“ koja omogućava periodično ispitivanje opće vitalnosti zajednice, kroz praćenje stanja, potreba i prilika za djelovanje u oblastima koje utječu na kvalitet života svih nas. Istraživanje započeto u novembru 2015., a okončano u julu 2016. godine bazirano je na licenciranoj metodologiji istraživanja „Vital Signs“ koju je Fondacija tuzlanske zajednice dobila od kanadskih „community“ fondacija.

„U želji da gradimo našu zajednicu, mi je moramo istinski poznavati prateći njene potrebe kroz kontinuirano prisustvo na terenu i direktne kontakte sa građanima“ kaže Melika Mulaosmanović, koordinatorica projekta „Vitalni znaci“. Upravo zbog toga, ističe Mulaosmanović, pokrenuli smo novo istraživanje o kvalitetu življenja koje se temelji na „multidisciplinarnom pristupu“.

Vitalni znaci su pored ostalih uključili lokalne eksperte iz svih oblasti koje su istraživali, a čiji su rezultati dali realnu sliku o kvaliteti života u Tuzlanskom kantonu. Barem u četiri opštine i Gradu Tuzli, budući da je istraživanje ovoga puta provedeno i u Lukavcu, Kalesiji, Živinicama i Srebreniku. 

„Analizom istraživanja stavova građana i statističkih podataka, istraživanje daje punu sliku o vitalnosti  zajednica u Tuzlanskom kantonu i poslužit će kao polazna osnova za kreiranje pet televizijskih emisija u kojima će se prezentovati rezultati sa terena i stvarni podaci do kojih smo došli“ - dodala je koordinatorica Mulaosmanović.

Set od pet televizijskih emisija će producirati RTV TK, a iste će se emitovati uživo svakog drugog utorka sa početkom u 18:00 sati. Emisije će obuhvatati teme poput pripadnosti i vodstva, te značaja postojanja kvalitetnog civilnog sektora u našem društvu. Pored toga, analizirat će se i obrazovanje, mladi, ekonomija, kao i životna sredina.
 
Prva emisija je na rasporedu ovog utorka, 22. novembra 2016. godine u 18:00 satiGosti će biti Jasna Jašarević, izvršna direktorica Fondacije tuzlanske zajednice i Ismet Sokoljanin, menadžer programa finansijske podrške FTZ-a. U emisiji će govoriti i prof.dr. Hariz Šarić, profesor na Odsjeku za socijalni rad Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli; Said Čerkezović, šef Službe za opću upravu i društvene djelatnosti opštine Živinice; Anita Šimić-Kasumović, koordinatorica programa za razvoj zajednica FTZ-a; Midhat Salihović, član savjeta tuzlanske mjesne zajednice Grabovica i Suvad Zahirović, izvršni direktor IC „Lotos“ Tuzla.

O narednim emisijama ćemo vas blagovremeno informisati. Gledajmo se. Vaša Fondacija..