preloader__image

Eldin Đerzić otvorio je vrtić uTuzli uz podršku USAID Snaga lokalnog Naša zajednica je naša odgovornost kroz Fond za poduzetništvo, koji implementira Fondacija tuzlanske zajednice

 

Vrata svakog vrtića su vrata u jedan novi svijet, svijet pun čarolije, graje i neustrašive radoznalosti, gdje se svaki dan ispisuje nova stranica u knjizi života mališana. No, iza te čarolije i veselja krije se velika odgovornost, teret koji nose osobe koje su odabrale učiti i oblikovati najmlađe umove. Ovoga su svjesni i Eldin Đerzić i njegova supruga Sandra, koji već godinama pokušavaju naći odgovarajuće mjesto za svoju djecu. Nezadovoljni ranijim iskustvima, odlučili su otvoriti vlastiti vrtić i neispunjenu potrebu pretvoriti u priliku za pozitivne promjene, kako u vlastitom životu tako i u zajednici.

Vrtić "Ententini" je prvi vrtić u Tuzli i široj tuzlanskoj regiji koji primjenjuje savremeni NTC sistem učenja, gdje je igra kao unutrašnja motivacija djeteta ključan faktor za njegov razvoj. Kroz ovaj pristup, djeca ne samo da razvijaju svoje kognitivne i motoričke sposobnosti, već i stvaraju temelje za cjeloživotno učenje i kreativno razmišljanje.

"Naše dijete je išlo u jedan elitni vrtić, ali mi smo bili sve manje zadovoljni uslugom, a državni vrtić nije bio opcija, jer nismo imali vremena čekati na konkursnu proceduru. Mlađe dijete je trebalo krenuti u vrtić i shvatili smo da nam je jedina opcija da otvorimo vlastiti vrtić", kaže Eldin Đerzić.

Želja za pokretanje biznisa, a potom i za otvaranje vrtića u njima je sazrijevala nekoliko godina, ali prava prekretnica se dogodila kada su pronašli idealan prostor za dječiji vrtić i kada je Fondacija tuzlanske zajednice objavila javni poziv za edukaciju i novčanu podršku start-up poduzetnicima koje je podržala Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz USAID Snaga lokalnog Naša zajednica je naša odgovornost.

 

"Supruga i ja se nikada nismo bavili biznisom na ovaj način, bilo je dosta stvari koje smo morali naučiti, ali nismo znali odakle da krenemo. Edukacija koju je Fondacija organizovala je bila izuzetno vrijedna, jer tu smo otklonili mnoge dileme koje smo imali i put kojim smo krenuli postao je mnogo jasniji i izvjesniji", kaže ovaj poduzetnik.

Početne prepreke bile su značajne, od pronalaženja i obuke osoblja do oblikovanja cijene, te uvjeravanja roditelja da prihvate novi i inovativni pristup ranom djetinjstvu njihove djece. Izazovi su se proširili na izgradnju posvećenog tima koji je prošao višemjesečnu edukaciju u primjeni NTC sistema učenja.

Ali rizik se isplatio, a njihova predanost je naišla na dobar odziv u zajednici, te je u roku od pet mjeseci vrtić doživio rast i prepoznavanje, privlačeći djecu kako iz privatnih, tako i iz državnih vrtića. Danas vrtić upošljava tri odgajateljice, medicinsku sestru i dvije učiteljice pripravnice.

"Sudeći prema trenutnom broju djece, ali i svakodnevnoj potražnji, morat ćemo uposliti dodatne radnike i to planiramo uraditi u dogledno vrijeme", kaže Đerzić.

Priča ovog vrtića je svjedočanstvo o moći vizije, ustrajnosti, ali i saradnje u zajednici. Uz podršku USAID-a i Fondacije tuzlanske zajednice, jedan san se pretvorio u stvarnost koja sada oblikuje temelje razvoja djece u ranom djetinjstvu u Tuzli. Eldinova i Sandrina priča pokazuje dubok utjecaj koji mreža podrške mogže imati na pretvaranje snova u ostvariva postignuća.

Želiš pokrenuti ili proširiti samostalni biznis i potrebna ti je finansijska podrška i edukacija? Prijavi se na Javni poziv za podršku start-up poduzetnicima OVDJE.