preloader__image

Tuzlanski dukati u pravim rukama

Tuzlanska mladost aktivno učestvuje u kreiranju svoje budućnosti, a tome u prilog govore i prezentovani projekti pet grupa mladih u gradu soli u čijoj će realizaciji učestvovati veliki broj volontera, a dobrobiti imati veliki broj naših sugrađana. Upravo je to i bio fokus traganja za junacima naše svakodnevnice u okviru kampanje „Budi junak svoje zajednice“ gdje je Fondacija tuzlanske zajednice, udružena sa donatorima i društveno odgovornim kompanijama, dala vjetar u leđa idejama mladih da postanu projekti u svakoj od pet opština Tuzlanskog kantona u kojoj djeluje.

Tako je Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Tuzla za projekat osnaživanja studentskih udruženja koja djeluju na Univerzitetu u Tuzli dobio novčanu podršku od 1.600 KM što će im pomoći u organizaciji trodnevne radionice „Soft Skills Academy Tuzla“. Događaj je zamišljen kao besplatna trodnevna radionica ličnih i profesionalnih vještina čime se, posredstvom jakih studentskih udruženja, osigurava multiplikacija znanja.

„Fokus projekta nije samo na Akademiji, nego i na širenju misije i vizije koja stoji iza nje, a to je stvaranje generacije studenata, budućih profesionalaca, koja nije „samo zapošljiva“, nego je „samozapošljiva“, pojasnili su budući tuzlanski elektrotehničari navodeći da je je težnja da Tuzla u budućnosti ima generacije sposobne da same sebi kreiraju poslove.

Tokom „Potrage za blagom“ u kojoj se mladi nadmeću za podršku biznisa na način da ih ubjede u važnost realizacije svoje ideje, odlično se snašao Omladinski art centar jer je njihova težnja da Tuzla dobije veći broj aktivnih muzičara naišla na odličan odjek onih koji su dukatima nagradili ovu ideju. Oni će mladim muzičarima omogućiti korištenje prostora, kao i svu stručnu i tehničku opremu kojom raspolažu, a kako to sve zvuči saznaćemo na završnom koncertu.

Formalno osnivanje Kickboxing cluba Rebels, koje sada djeluje kao neformalna grupa sportskih aktivista u tuzlanskoj Dobrnji, pomoće mladima koji tri puta vrijedno vježbaju u Sali Društvenog doma da dugoročno imaju obezbjeđene uslove za pravilan rast i razvoj.

O potrebi ulaganja u mlade nisu dvojili donator kampanje Sberbanka, kao i ostali poduzetnici koji su, kao i Fondacija tuzlanske zajednice, vrijednost vidjeli i u projektu „Sa vještinom više pobjeda nam se piše“ Odreda izviđača „Krin“. Oni su se obavezali da će izvršiti edukaciju svih članova, a tromjesečna naobrazba o topografiji prilagođena je najmlađima, onim malo starijim, ali i najstarijima. Koliko su bili pažljivi učenici pokazaće rezultati takmičenja čime će i završiti ovaj projekat.

Sa tuzlanskom „Potragom za blagom“ završen je krug posjeta biznisima koje su se predhodnih dana odvijale u Lukavcu, Kalesiji, Srebreniku i Živinicama. Za ukupno 15 projekata Fondacija tuzlanske zajednice je zajedno sa društveno odgovornim kompanijama, individualnim donatorima i opštinskim vlastima obezbijedila više od 30.000 KM.

Kako su omladinske grupe u svim nabrojanim gradovima okupile volontere, realizovale neke od projekata i animirale zajednicu da budu aktivni sudionici kreiranja svoje stvarnosti doznaćemo 5. decembra, na Međunarodni dan volontera, kada će se prezentovati najbolji junaci naših loklanih zajednica.