preloader__image

Tuzla dobila prvu trening kuću: „LABIRINT“ otvoren za sve

Grad Tuzla bogatiji je za trening kuću za mlade koja je prva ove vrste u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini i svojevrstan je odgovor na izražen problem nedostatka prostora za edukaciju mladih koja se sve do sada odvijala u domova kulture, planinskim kućama i sličnim prostorijma neprilagođenim ovoj svrsi.

Multifunkcionalna trening kuća „LABIRINT“ ima 320 metara kvadratnih opremljenog i prilagođenog prostora za održavanje radionica i organizovanje različitih oblika formalnog i neformalnog obrazovanja sa dostupnim multimedijalnim sadržajima, a nudi i mogućnost spavanja za 40 osoba u adekvatno opremljenim sobama.

 „Pokretanje trening kuće za mlade je ideja koja se razvijala predhodnih godina sa ciljem nastavka kreiranja uslova za razvijanje kapaciteta mladih omladinskog sektora u Gradu Tuzla. Uspostavljanjem multifunkcionalne trening kuće za mlade "LABIRINT" osigurani su uslovi za višednevne edukacije sa mogućnošću prenoćenja i angažman velikog broja mladih ljudi sa područja tuzlanske regije“ , kazala je Sanela Karić, koordinatorica „LABIRINTA“.

Fondacija tuzlanske zajednice i Organizacija za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“ su uz pomoć gradskih vlasti, organizacija i pojedinaca osposobili Multifunkcionalnu trening kuću za mlade „LABIRINT“ koja je odgovor na potrebe svih mladih i organizacija koje ih okupljaju na nivou Tuzlanskog kantona.

„Ova kuća nudi bolju priliku za aktivnosti kojih nema u redovnom školskom programu“, kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović napomenuvši da je „Labirint“ podrška strategiji za mlade koju naš grad razvija sa ciljem da im osigura bolje uslove školovanja, sticanja dodatnog obrazovanja i vještina, čime im ukazuje da se u zajednici može učiniti puno toga kako bi ona bila bolje mjesto odrastanja svih.

„Više od deset godina vjerujemo u mlade i ponosni smo na njihovu kuću koja danas postaje njihov dom koji će voljeti i sa ljubavlju razvijati po svojim mjerama i potrebama“, navela je Jasna Jašarević, direktorica Fondacije tuzlanske zajednice koja je zajedno sa gradonačelnikom Imamovićem i Asjom Dizdarević iz Organizacije „Osmijeh za osmijeh“ presjekla vrpcu i tako ozvaničila rad ovog objekta.

Potkrovlje Osnovne škole „Simin Han“ je adresa „LABIRINTA“ koji je svoja vrata otvorio za sve one koji su se radovali da Grad Tuzla dobije jedan ovakav objekat. „LABIRINT“ će svoje optimalno opremljene prostore ustupati na komercijalnoj osnovi čime se direktno pomaže mladima da novac ulože u dalje opremanje objekta kojem i dalje nedostaje štošta za što komforniji rad.

Na svečanosti povodom otvaranja „LABIRINT“ kuće najzaslužnijim za njen rad uručene su zahvalnice.

Ukoliko želite stupiti u kontakt sa koordinatroima „Labirinta“ i upoznati se sa mogućnostima i idejama koje kreativan tim nudi ili biti korisnik prostorija –adresa je: treningkucalabirint@gmail.com. Podržite dobre ideje za dobrobit mladih i društvene zajednice u cjelini!

Trening kuća za mlade "LABIRINT"