preloader__image

Sanitarni čvor Društvenog doma Dokanj predat građanima

Savjet MZ Dokanj i osnivači Fonda „Dokanj u srcu i duši“ pri Fondaciji tuzlanske zajednice riješili su jedan od važnijih infrastrukturnih problema svoga kraja te su mještanima na upotrebu stavili renoviran sanitarni čvor u objektu Doma kulture. Radi se o problemu koji su građani ocjenili kao realno izvodljiv uz njihov angažman, zalaganje mještana u dijaspori, ali i podršku gradskih vlasti.

„Analizirali smo zajednicu i došli do zaključka da se na ovom mjestu okuplja veliki broj našeg stanovništva na raznim kulturnim i sportskim dešavanjima, a da nemamo adekvatan sanitarni čvor. Sa današnjim danom to je prošlost iako se to nekada činilo nedostižnim jer su nam za cjelokupnu realizaciju projekta bile potrebne gotovo dvije godine“, kazao je učitelj područne osnovne škole i predstavnik osnivača Fonda „Dokanj u srcu i duši“ Leon Milošić.

Sanitarni čvor je završen zahvaljujući entuzijazmu, volji i ulaganjima aktivnih građana Doknja i okolnih naselja, a uz veliko zalaganje Savjeta MZ Dokanj. On je, zapravo, tek početak šireg projekta koji ima za cilj unaprijediti život mještana Doknja. Slijedeća će biti dostupnost pitke vode jer je ova mjesna zajednica jedna od rijetkih tuzlanskih sredina u kojoj je gradska voda iz slavine nepoznanica.

Svečanosti su prisustvovali članovi Savjeta MZ Dokanj, angažovani građani Doknja, nosioci projekta, predstavnici Fondacije tuzlanske zajednice, kao i predstavnici gradske izvršne vlasti.

Početna sredstva za realizaciju projekta su obezbjeđena putem privatnih donacija uplaćenih u Fond „Dokanj u srcu i duši“ pri Fondaciji tuzlanske zajednice, a koji su građani ovog kraja osnovali u decembru 2014. godine. Pored novčanih, građani su dali veliki doprinos realizaciji projekta i kroz donacije u materijalu i radu mašina, kao i učešćem u volonterskim akcijama tokom pripremnih i završnih radova na objektu.

Značajna dodatna sredstva za renoviranje sanitarnog čvora su obezbjeđena iz budžeta Grada Tuzle na čemu su građani Doknja i okolnih naselja posebno zahvalni Gradskom vijeću i Službi za komunalne poslove i poslove mjesnih zajednica.