preloader__image

Komisija za dodjelu stipendija iz Fonda za stipendiranje studenata Prometej donijela je odluku o izboru četiri studentice i studenta koji će biti stipendirani u akademskoj 2023/2024. godini. Komisija u sastavu Slaven Ostojić (predsjednik), Mirna Dajanović (članica iz reda osnivača), Dajana Čelebić (članica iz reda osnivača), Emir Saković (član iz reda osnivača) i Tarik Baraković (član iz reda FTZ) zasjedala je 8. decembra i razmatrala svih deset aplikacija potencijalnih studenata.

Komisija je odlučila da za akademsku 2023/2024. godinu, shodno rezultatima i raspoloživim sredstvima u fondu, dobitnici stipendija budu tri aplikantice:

Redni br.

Ime i prezime

Mjesto

Fakultet

Ukupno bodova

1

Suzana Dušanić

Prnjavor

Ekonomski fakultet

441

2

Amina Jahić

Tuzla

Fakultet elektrotehnike

430

3

Senida Zejnilović

Kalesija

Medicinski fakultet

392

 

Između ostalog, izbor je izvršen po osnovu dosadašnjeg angažmana u zajednici, ekonomskog statusa, uspjeha tokom studija, eseja sa prijedlozima rješenja nekog od problema bh. društva, potom motivacionog pisma koje afirmiše građanske slobode, demokratiju, antifašizam, sekularizam i solidarnost, kao i na osnovu intervjua. 

Studetni koji nisu ostvarili pravo na stipendiju, po mišljenju komisije, su:

Redni br.

Ime i prezime

Mjesto

Fakultet

Ukupno bodova

4

Azemina Mujanović

Kalesija

Mašinski fakultet

371

5

Adnana Mulalić

Tešanj

Medicinski fakultet

281

6

Belma Nurkić

Gračanica

Fakultet elektrotehnike

278

7

Ajdin Hrnjčić

Doboj Istok

Mašinski fakultet

269

8

Amer Imamović

Tuzla

Fakultet elektrotehnike

231

9

Elma Hadžikadunić

Doboj

Filozofski fakultet

216

10

Aldijana Ibraković

Doboj Jug

Edukacijsko rehabilitacijski

205

 

U ime osnivača Fonda Prometej, želimo da se svima zahvalimo na interesovanju i podnesenim prijavama. 

Iskreno se nadamo da se drugi kandidati, koji nisu postali stipendisti Fonda Prometej ove godine, neće obeshrabriti i da će nastaviti pratiti naše pozive, te nastaviti graditi svoj volonterski angažman u organizacijama civilnog društva i time doprinijeti razvoju demokratije i građanskih sloboda u našoj zemlji.

Ukoliko do sada niste bili član neke organizacije civilnog društva, preporučujemo vam da se što prije uključite i da na taj način doprinesete svom ličnom razvoju i razvoju bosanskohercegovačkog društva u cjelini. Time ćete ostvariti veće šanse da u narednim godinama postanete stipendista Fonda Prometej.

Fond za stipendiranje Prometej je osnovan u avgustu 2017. pri Fondaciji tuzlanske zajednice od strane grupe mladih osoba na početku karijere, koji vjeruju da svako od nas može i treba da doprinese razvoju bh društva. 

„Mi smo izabrali ovaj način. Želimo ulagati u obrazovanje mladih kroz dodjelu stipendija“ poručuju osnivači Fonda koji kontinuirano rade na proširivanju kruga donatora i prijatelja kako bi Fond tokom godina stalno rastao i kako bi što više stipendista mogli podržati. 

Osnivači Fonda Prometej i Fondacija tuzlanske zajednice se nadaju da će u narednoj godini povećati krug donatora ovog fonda i tako osigurati veći broj stipendija za sve one koji se ističu svojim društvenimangažmanom i zalaganjem za vlastitu dobrobit i razvoj društva. 

Više o načinima doniranja i radu Fonda možete pogledati OVDJE.