preloader__image

Rezultati podrške iz Fonda za poduzetništvo

U skladu sa kriterijima Javnog poziva za Podršku pojedincima i poduzetnicima za podršku za razvoju prihodovnih aktivnosti domaćinstva i podršku start-up poduzetnicima, objavljenog 17.03.2021. (pr. broj 91/21) te Zapisnika komisije od 27.07.2021. direktorica Fondacije tuzlanske zajednice donosi odluku o podršci za:

- 5 biznis ideja usmjerenih na unaprjeđenje ili pokretanje registrovane poslovne aktivnosti za šta je izdvojeno 25.000,00KM (max 5000,00KM po biznis ideji)

-6 zahtjeva za podršku prihodovnim aktivnosti domaćinstva sa iznosom  podrške do 10.488,00KM (max 2000,00KM po zahtjevu).

Podrška se realizuje u okviru projekta „Demokratsko i ekonomsko osnaživanje nerazvijenih zajednica u TK“ koji Fondacija implementira uz partnersku saradnju sa Freudenberg fondacijom i finansijsku podršku Njemačkog saveznog ministarstva za vanjski razvoj (BMZ).  U periodu april-jun u okviru projekta  realizovana je edukacija iz oblasti poduzetništva, u okviru koje je otvoren konkurs za podršku najboljim biznis idejama polaznika i podršku prihodovnim aktivnostima domaćinstva. Do roka predviđenog za predaju zahtjeva za podršku na adresu Fondacije primljeno je 10 zahtjeva za podršku unaprjeđenju ili pokretanju registrovane poslovne aktivnosti i 6 zahtjeva za podršku prihodovnih aktivnosti domaćinstva.

Na osnovu kriterija javnog poziva, a u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima odobrena je podrska za 5 najbolje rangiranih biznis ideja, i to:

Ime i prezime Naziv biznis ideje Djelatnost Zbir bodova Iznos granta/ KM
Dženana Žilić Privatna predškolska ustanova „Zubić vila“ Privatna predškolska ustanova 88,45 5.000,00
Sanela Aleksić Trgovina „Čarolija“ Trgovina na malo cvijećem, sadnicama, sjemenjem, kućnim ljubimcima 86,75 5.000,00
Eldina Kurtić Kozmetički salon „El Beauty“ Uslužni obrt 81,1 5.000,00
Eldina Bošnjaković Krojački salon Moda M.E.A.L. Obrt – Stari zanati (Izrada unikatne odjeće) 81,05 5.000,00
Selma Dedajić Rasadnik „ZEN garden“ Poljoprivreda-djelatnost srodna obrtu 79,2 5.000,00

UKUPNA PODRŠKA:                                   25.000,00 KM


Biznis ideje koj nisu dobile podršku:

Ime i prezime Naziv biznis ideje Djelatnost Osvojeni bodovi za biznis plan
Vahida Djedović Savjetovalište VD Obrt-samostalna djelatnost 74,4
Jovana Adrović CakeBossJola Obrt 67,25
Nermin Alić Cleannes ( Čišćenje i održavanje,nišana, spomenika, spomen obilježja) Obrt- Dopunsko zanimanje 64,35
Mirza Hadžajlić Radionica za servisiranje i štimanje harmonika AKORDION Obrt-Dopunska djelatnost; Stari i tradicionalni zanati 63,8
Mirela Hujdur Paprito - Proizvodnja i prodaja ljutog sosa i ljutog maslinovog ulja Tradicionalni stari zanati 10.39 49,05


Podrška prihodovnim aktivnostima domaćinstva odobrena je za:

Ime (ime oca) i prezime Namjena podrške Odobreni iznos/ KM
Azrudina (Izet) Beganović Za nabavku plastenika Do 2.000,00
Edina (Nedžad) Muslić Za nabavku junice Do 2.000,00
Nevresa (Hamzalija) Hamustafić Za nabavku plastenika Do 2.000,00
Sead (Mehmed) Hodžić Za nabavku materijala za unapređenje uzgoja guski i patki Do 1.976,00
Viktor (Marijan) Marjanović Za nabavku materijala za unapređenje uzgoja stoke Do 1.512,00
Zihada (Fadil) Mulalić Za nabavku plastenika Do 1.000,00


UKUPNA PODRŠKA:                                   10.488,00

Osim finansijske podrške Fondacija će svim podržanim kandidatima obezbijediti mentorsku podršku i praćenje u realizaciji dodijeljenog granta/donacije u narednom periodu.

Fondacija tuzlanske zajednice će sa dobitnicima sredstava potpisati Ugovor u kojem će biti definisani uslovi i način realizacije dodjeljenog granta/donacije. Dobitnici sredstava će biti blagovremeno informisani o terminu potpisivanja ugovora.

 

Opisi podržanih biznis ideja

Privatna predškolska ustanova „Zubić vila“

Dženana Žilić

Privatna predškolska ustanova „Zubić vila“ registrovana je 2020. godine. i sprovodi cjeloviti razvojni program predškolskog odgoja i obrazovanja kroz program cjelodnevnog i poludnevnog boravka za djecu uzrasta od 3 godine do polaska u školu, kao i program produženog boravka za djecu ranog školskog uzrasta.

U proteklom periodu ova predškolska ustanova je postala prepoznata u zajednici sa različitim aktivnostima i posvećenom radu sa djecom. Kontinuirano organiziraju različite edukativne aktivnosti za djecu, sarađuju sa Školicom sporta Delfin u cilju organizacije sportskih aktivnosti, te sa Međunarodnim interaktivnim otvorenim centrom (MIOC) u vidu angažmana logopeda za rad sa korisnicima vrtića, te organiziraju časove engleskog jezika za djecu i dramsku sekciju u saradnji sa Pozorištem mladih Tuzla.

Uz finansijsku podršku Fondacije kandidatkinja će unaprijediti svoj biznis i proširiti usluge koje nudi, te omogućiti većem broj roditelja da postanu korisnici ove privatne predškolske ustanove, čime će doprinjeti i zapošljavanju novih osoba u predškolskoj ustanovi.

Dženana je po struci nastavnik razredne nastave.

 

Trgovina „Čarolija“

Sanela Aleksić

"Čarolija" je obrt registrovan u septembru 2020. godine. Ovaj obrt bavi se prodajom cvijeća, nudi kompletnu paletu usluga kao što je: pakovanje poklona, kupovina cvijeća, aranžiranje xxl buketa, čestitki, te rad u okviru ugovorenih poslove na terenu, kao što su dekoracije za svadbe, rođendane, evente, održavanje zelenih površina itd. 

Za veoma kratak period koliko posluje na svojoj društvenoj mreži vlasnica ovog biznisa je stekla veliki broj pratioca i svojim zanimljivim aranžmanom buketa je povećala potražnju na tržištu, zbog čega se pojavila potreba za zapošljavanjem još jedne osobe što će biti realizirano uz finansijsku podršku Fondacije.

Ono što ovaj biznis na neki način izdvaja od ostalih lokalnih biznisa iz iste branše, jeste inovativan pristup u radu i promociji proizvoda. Sve to je rezultat velike posvećenosti i ljubavi prema poslu koju gaji Sanela.

Sanela je po struci ekonomski tehničar.

 

Kozmetički salon „El Beauty“

Eldina Kurtić

Poduzetnička ideja kandidatkinje je osnivanje  Kozmetičkog salona pod nazivom „El Beauty“. Kroz ovaj biznis aplikantica želi ponuditi u salonu ali i na terenu one usluge koje, pored ostalih klasičnih usluga kozmetičkog salona, nedostaju na lokalnom tržištu.

Pored klasičnih usluga u salonu koje podrazumijevaju pedikir, manikir, sređivanje obrva, šminkanje i slično, u salonu “El Beauty” će biti dostupna usluga Airbrush tj uljepšavanje/ukrašavanje lica i noktiju airbrush tehnikom sa odgovarajućim bojama. Dodatno salon će nuditi mogućnost pružanja usluga na terenu za potrebe organizacije  različitih događaja i proslava kako fizičkim licima, tako i marketinškim kompanijama i agencijama. Salon će pružati i usluge šminkanja/crtanja na licu - posebno prilagođene za dječije proslave i slične događaje.

Eldina je u proteklim godinama bila angažovana kao šminkerica manekenki na izboru za miss BiH, šminkerica velikog broja glumaca prilikom snimanja reklamnih i muzičkih spotova, čime je postala prepoznatljiva na tržištu. 

Po struci je ekonomski tehničar, a dodatno je 2016. godine završila prekvalifikaciju za kozmetičara.

 

Krojački Salon "Moda M.E.A.L.”

Eldina Bošnjaković

Kandidatkinja se bavi proizvodnjom i prodajom unikatne odjeće od 2016. godine., a u proteklom periodu je aktivno radila i poslovala preko društvenih mreža. Kako bi unaprijedila i strukturiala svoj biznis, želi registrovati tradicionalni obrt gdje će pored samozapošljavanja biti otvorena mogućnost za zaposlenje i drugih osoba shodno širenju biznisa.

U svom asortimanu nudi izradu odjeće po mjeri i to odjeće za posebne prilike (rođendane, proslave i sl.), zatim odjeću za svaki dan, te je posebno posvećena odjeći za žene koje su njeni najveći kupci. Ima želju da opremi krojački salon kako bi mogla odgovoriti na veće potrebe tržišta.  

Uz finansijsku podršku Fondacije Eldina će kupiti dodatne šivaće mašine i opremiti radni prostor kako bi proširila prodajni asortiman i odgovorila na potrebe tržišta.

Eldina je po struci diplomirani socijalni radnik.

2014. godine je završila kurs šivenja, a trenutno je upisana u Tekstilnu stručnu školu za zanimanje konfekcionar tekstila - krojač.

 

Rasadnik „ZEN garden“

Selma Dedajić

Rasadnik „ZEN garden“ plod je dugogodišnjeg iskustva i želje kandidatkinje da se ostvari u biznisu vezanim uz uzgoj i prodaju biljaka. Selma je posljednjih dvadeset godina bila  angažovana na različitim poslovima vezanim uz sadnju, uzgoj i prodaju biljaka gdje se i rodila ljubav prema ovom poslu.

Osnovna ideja rasadnika je ponuditi lokalnim cvjećarama kvalitetniji i povoljniji asortiman lokalno uzgojenog cvijeća i biljaka koje trenutno nisu prisutne na tržištu i time zadovoljiti potražnju velikog broja kupaca. Asortiman rasadnika činiće sadnice povrća, ukrasnog bilja, začina i sadnice trajnica. Osnovni proizvod rasadnika „ZEN garden“ sastojati će se od sadnice, pisanog „upustva za upotrebu“, te edukacije ukoliko je klijent želi.

U protekloj godini Selma je formirala mali plastenik s ciljem testiranja tržišta i pokretanja proizvodnje, a nakon uspješne godine odlučila se na hrabar korak i pokretanje biznisa gdje će uz finansijsku podršku Fondacije uložiti sredstva u nabavku većeg plastenika i širenje proizvodnje.

Selma je po struci elektro-tehničar računarske tehnike i informatike.