preloader__image

Rezultati podrške iz Fonda ''Volim Tuzlu''

Komisija za dodjelu grantova iz Fonda „Volim Tuzlu“, formirana od strane Upravnog Odbora Fondacije tuzlanske zajednice na osnovu zaključaka sa sastanka održanog 17.09.2018. godine donijela je odluku  o finansijskoj podršci projektima iz Fonda „Volim Tuzlu“.

Komisija za dodjelu grantova razmatrala je ukupno 10 pristiglih aplikacija za sufinansiranje projekata udruženja i  neformalnih grupa u Tuzli. Finansijska podrška je odobrena za 5 inicijativa, a to su:

 
APLIKANT
PROJEKAT
Traženi iznos/KM
Odobreni iznos/KM

Informativni centar za osobe sa invaliditetom Lotos

Jednakost bez granica

1.145,00

1.145,00

Udruženje građana oštećenog vida Tuzla

Rušenje predrasuda o slijepim osobama kroz očuvanje tradicije igranja šaha

1.530,00

1.530,00

Neformalno drustvo G.Lipnice

Dječije igralište u Lipnici

1.457,00

1.457,00

Udruženje građana ''Centar za savremena biološka istraživanja''

Kampanja smanjenja zagađenja rijeke Jale

1.650,00

1.650,00

UEC Nahla Tuzla

Vozi, pazi, gas manje gazi!

840,00

840,00

UKUPNA PODRŠKA
 
6.622,00
6.622,00
 
 

Komisija je jedan projektni prijedlog uslovno odobrila, gdje će sredstva biti odobrena aplikantu kada dostave dokaz o partnerskoj saradnji i podršci stručnog osoblje (ljekara i/ili medicinskog osoblja) na temu dojenje. U slučaju da ne dostave popratnu dokumentaciju, projekat neće biti podržan. 

 

APLIKANT PROJEKAT Traženi iznos/KM Odobreni iznos/KM

INeformalna grupa za podršku pri dojenju

Podrška budućim majkama i porodiljama u dojenju

1.200,00

1.200,00

 
 
Shodno Kriterijama Fonda aplikanti čiji projekti su podržani su obavezni obezbijediti novčane donacije iz lokalne zajednice u iznosu od 10% od odobrenog projektnog iznosa za dugoročnu održivost predmetnog fonda. Na ovaj način, udružene donacije će obezbijediti dugoročno finansiranje budućih projekata za dobrobit zajednice. Donacije iz lokalne zajednice aplikanti trebaju uplatiti lično na blagajni ili na žiro račun Fondacije najkasnije do 15.10.2018. godine.
 
Potpisivanje Ugovora biće upriličeno u ponedjeljak, 24.septembra u prostorijama Fondacije tuzlanske zajednice (adresa: Pozorišna 13) od 14 sati, a svim podržanim aplikantima želimo sreću pri realizaciji njihovih projektnim prijedloga. 
 
U nastavku teksta pročitajte koje ideje su dobile podršku.
 
Jednakost bez granica
Projekat "Jednakost bez granica" zamišljen je kao ne/formalno druženje i upoznavanje osoba sa i bez invaliditeta, koji bi kroz interakciju i upoznavanje radili na suzbijanju diskriminacije i predrasuda koje postoje u društvu. Kroz radionice će diskutovati i razgovarati na koje sve načine se može doprinijeti poštivanju jednakosti i pružanju Peer Suport podrške među mladima te kako pružiti dodatnu podršku uključivanju mladih osoba sa invaliditetom u obrazovni sistem i rad omladinskih organizacija. U projekat će biti uključeni srednjoškolci sa područja Grada Tuzla, kao i predstavnici omladinskih organizacija.
 
Rušenje predrasuda o slijepim osobama kroz očuvanje tradicije igranja šaha 
Po prvi put nakon 40 godina u Tuzli će biti organizovano Federalno prvenstvo slijepih u šahu, koje će okupiti najmanje 25 učesnika sa područja Grada Tuzle, Tuzlanskog kantona i Federacije BiH. Projekat će povezati slijepe osobe iz Federacije i doprinjeti održavanju tradicije igranja šaha, jedine igre u kojoj su slijepi ravnopravni. U sklopu projekta će se održat i edukacije o socijalnim i mentalnim prednostima ove igre. 
 
Dječije igralište u Lipnici
Mještani ruralne zajednice Lipnica su u želji da osiguraju sigurno odrastanje mališanima, došli na ideju da volonterskim radom i angažmanom naprave jedino dječije igralište u ovoj zajednici. Aktivisti će napraviti mobilijar za igralište, urediti i ograditi isto, kako bi ono bilo prilagođeno manjoj djeci da se igraju, ali i da njihovi roditelji imaju ugodno mjesto za druženje s mještanima. Projekat će okupiti veliki broj aktivista, te će dodatno uticati na poboljšanje društvenog života u ovoj zajednici.
 
Kampanja smanjenja zagađenja rijeke Jale
Novoosnovano Udruženje građana "Centar za savremena biološka istraživanja" će kroz projekat pokrenuti kampanju javnog prezentovanja problema zagađenja rijeke Jale. Kampanja će obuhvatiti edukacije učenika osnovnih škola i mještana lokalnih zajednica s ciljem podizanje javne svijesti o značaju očuvanja i optimalnog korištenja vodenih resursa. Dodatno kroz okrugle stolove animirat će se  javnost i izvršiti utjecaj na lokalno stanovništvo da preuzmu odgovornost u budućem upravljanju čvrstim otpadom i zaštiti vodenih resursa od istog. 
 
Vozi, pazi, gas manje gazi!
UEC Nahla Tuzla želi da kroz projektne aktivnosti utiče na povećanje svijesti i sprovede edukaciju mladih ljudi koji počinju upravljati motornim vozilima o posljedicama neodgovornog učešća u saobraćaju. Projekat će se realizirati u tri faze i obuhvatit će edukaciju oko 250 učenika završnih razreda srednjih škola u Gradu Tuzla. Prva faza obuhvata stručna predavanja od strane certificiranih instruktora kako bi učenici usvojili osnovna znanja o pravilima ponašanja u saobraćaju i posljedicama neodgovorne vožnje. Nakon toga, planirano je na kreativan način, kroz igru "Vožnja sa simulacijskim naočalama" učenicima omogućiti da svjesno dožive osjećaj vožnje u alkoholiziranom stanju. Druga faza projekta obuhvata javnu prezentaciju upotrebe simulacijskih naočala na na trgu za širu javnost. A posljednja faza projekta se odnosi na promociju i objavu edukativnog animiranog videa, kao i uličnu akciju dijeljenja letaka vozačima sa simboličnim porukama.
 
Podrška budućim majkama i porodiljama u dojenju
U okviru ovog projekta članice projektnog tima će osnovati grupu za podršku dojenju kako bi majke s iskustvom u dojenju pomagale drugim majkama ili trudnicama koje žele da doje. Uključivanjem u rad grupe majke će saznati najnovije relevantne informacije o prehrani majčinim mlijekom, dobiti praktične savjete o pravilnom položaju djeteta na prsima, tehnici izdajanja, pohranjivanju mlijeka itd.U komunikaciji s drugim članovima grupe razmjenjivat će iskustva, zajednički rješavati pojedine teškoće pri dojenju, imati emocionalnu podršku za dojenje i razvijati povjerenje u vlastitu sposobnost dojenja (samoefikasnost dojenja). Grupa za podršku će organizovati minimalno 10 radionica u narednih 10 mjeseci trajanja projekta, s tendencijom nastavka rada grupe.