preloader__image

Rezultati podrške iz Fonda Volim Tuzlu

Fond Volim Tuzlu je osnovan 2003. godine s ciljem motiviranja građana da uzmu učešće u razvoju zajednice kako bi se unaprijedili uslovi življenja u Gradu Tuzli. Podrškom iz ovog Fonda želimo ojačati rad civilnog sektora i potaknuti organizacije civilnog društva na realizaciju različitih projekata s ciljem izgradnje zajedništva, razvoja demokratskog društva, promocije volonterizma i aktivizma, rješavanja problema građana a posebno marginaliziranih skupina, i sl.

Prvi javni poziv za prijem projektnih prijedloga bio je otvoren u periodu od 21.03. do 21.4.2019., nakon čega je petočlana komisija za dodjelu grantova iz Fonda Volim Tuzlu, imenovana od strane Upravnog odbora Fondacije, donijela je odluku o financijskoj podršci.

Komisija je razmatrala ukupno 14 pristiglih aplikacija, a finansijska podrška je odobrena za 4 inicijative. To su:

APLIKANT

Tip

org.

PROJEKAT

Traženi iznos/KM

Odobreni iznos/KM

Udruženja za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu "Naš Glas"

UG

Radnookupaciona terapija

1.966,00

1.141,00

Raft-eko klub „Accent“

UG

Učimo o prirodi i družimo se na rijeci

1.997,20

1.457,20

Sportski klub DELFIN

UG

ODRASTAJMO ZDRAVO - BAVIMO SE SPORTOM

1.841,86

1.841,90

Tuzlanski otvoreni centar

UG

IDAHOT 2019

1.030,00

630,00

UKUPNA PODRŠKA

 

 

6.835,06

5.070,1

 

Jedan projektni prijedlog komisija je uslovno odobrila, gdje će sredstva biti odobrena aplikantu ukoliko obezbijedi dozvolu/potvrdu gradskih službi da je projekat moguće realizirati na javnoj površini. U slučaju da ne dostave popratnu dokumentaciju, projekat neće biti podržan.

APLIKANT

Tip

org.

PROJEKAT

Traženi iznos/KM

Uslovno odobreni iznos/KM

PPU Maštaonica

PPU

Male stvari se računaju

1.125,00

1.125,00

 

Komisija nije odobrila sufinanciranje za sljedeće projekte:

APLIKANT

Tip org.

PROJEKAT

Traženi iznos/KM

Roditelji Slatine

NG

Sigurno mjesto za igru

2.000,00

Udruženje građana Ši Selo grada Tuzla

UG

5. noćni turnir u futsalu

2.000,00

Udruženje Prijateljice Tuzla

UG

Imamo prava ali i mogućnosti

1.326,00

Studentsko Vijeće Filozofskog fakulteta

NG

Kada se male ruke slože, sve se može!

1.220,00

Pčelarsko društvo Nektar Tuzla

UG

Pčelarska kuća, montažnog tipa planinskog doma,  na Prvom školskom urbanom pčelinjaku u BiH

2.000,00

Neformalna grupa – vijeće roditelja PŠ Dobrnja

NG

Učionica nova za ljepša velika i mala slova

1.130,29

Gradsko Umjetničko Društvo  ''Lege Artis'' Tuzla

UG

Tuzla-dobar domaćin iz daleka ima goste - Podrška organizovanju 4. međunarodnog horskog šampionata

1.448,00

Udruženje „Tuzla Uživo“ – „Tuzla Live

UG

Biciklionica

1.990,00

Neformalna grupa etažnih vlasnika KRECANSKA 9

NG

Bolje sprijeciti nego gasiti

1.737,15

 

Shodno Kriterijama Fonda aplikanti čiji projekti su podržani su obavezni obezbijediti novčane donacije iz lokalne zajednice u iznosu od 10% od odobrenog projektnog iznosa za dugoročnu održivost predmetnog fonda. Na ovaj način, udružene donacije će obezbijediti dugoročno finansiranje budućih projekata za dobrobit zajednice. Donacije aplikanti trebaju uplatiti lično na blagajni ili na žiro račun Fondacije najkasnije do 15.06.2019. godine.

Potpisivanje Ugovora će se održati u ponedjeljak, 20.05. u 15h u prostorijama Fondacije tuzlanske zajednice (sprat 2), na adresi Pozorišna 13, 75000 Tuzla.

U nastavku pročitajte koje ideje su dobile podršku:

 

Radnookupaciona terapija

Udruženja za pomoć žrtvama seksualnog nasilja u ratu "Naš Glas" želi da pomogne svojim članicama tako što će im ponuditi posebno pripremljene radionice popularno nazvane okupaciono-radne aktivnosti, za smanjene depresivnih stanja u kriznim periodima oporavka i pokušaja resocijalizacije. Troipomjesečni projekat će obuhvatiti 10 radno okupacionih susreta kreativnog pletenja i heklanja za članice Udruženja Naš glas. Radionice imaju za cilj vraćanje samopouzdanja potrebnog za ostvarivanje zdravih i optimističnih pogleda na život. Rad u grupi podstiče oslobađanje kreativnog potencijala, te direktno doprinosi stabilizaciji psihičkog stanja traumatiziranih osoba. Pored toga, od prodaje napravljenih proizvoda jedan dio novčanih sredstava članice udruženja upotrijebit će za ponovno kupovanje vune, konca i  drugog potrebnog materijala za nastavak radionica.

Učimo o prirodi i družimo se na rijeci

Kao odgovor na sve „brži“ i otuđeniji život, Raft-eko klub „Accent“ će kroz seriju predavanja i radionica o stanju životnog okoliša stanovnika grada Tuzle istaći potrebu očuvanja okoliša. Industrijski razvoj posebno ugrožava vode tako da se mlađe generacije gotovo i ne susreću sa čistim planinskim vodama. Popularizacijom raftinga i učešća u turističkim i eko-regatama mladima će biti skrenuta pažnja da boravak u prirodi oplemenjuje svakog čovjeka. Sve ove poruke će biti upućene prema 250 srednjoškolaca i studenata na 8 radionica organizovanih na 2 grupe tema: "Održivi razvoj i okoliš" te "Rafting i aktivan boravak u prirodi". Dio radionica će biti organizovan krajem maja i u junu, dok će ostatak radionica biti realizovan na početku nove školske godine u oktobru 2019. godine. Raft-eko klub očekuje kako će omasoviti svoje članstvo i da će se dio mladih nakon radionica učlaniti u klub.

Pored navedenih radionica Raft-eko klub „Accent“ će organizovati memorijalnu Volontersku regatu koja se organizuje pod imenom pokojne Angeline Hodžić, aktivistice poznate po promociji i razvoju volonterizma, koja je preminula 2015. godine. To će biti prilika za oko 150 volontera sa područja tuzlanske regije da kroz druženje u prirodi na rijeci Krivaji ojačaju prijateljstvo i planiraju zajedničke projekte. Organizovanjem regate za volontere klub ujedno ima namjeru nagraditi učesnike dobrovoljce koji su u lokalnim zajednicama kroz eko akcije mijenjali i uljepšavali svoj životni prostor.

Odrastajmo zdravo- bavimo se sportom

Sportsko igralište “Kavez” kultno je mjesto za tuzlanski sport s kojeg je karijeru započeo čitav niz košarkaša. Ovo igralište također u nedostatku sportske dvorane koriste učenici Elektrotehničke škole. Nažalost, proteklih godina igralište je zapušteno. Udruženje građana Sportski klub “Delfin” ovim projektom želi izvršiti renoviranje terena kako bi se stvorili bolji i pogodniji uslovi za korištenje igrališta. Planirano je postavljanje koševa i mrežica, zamjena oštećenog dijela ograde, farbanje ograde, iscrtavanje linija na terenu, postavljanje klupa za sjedenje, postavljanje kanti za smeće što bi riješilo problem nepropisnog odlaganja otpada, obrezivanje drveća, košenje trave kao i uklanjanje otpada na terenu i u neposrednoj blizini terena. Nakon renoviranja sportskog terena, planirano je sportsko druženje djece iz Školice sporta „Delfin“, kao i učenika JUMS Elektrotehnička škola Tuzla, te svih drugih mališana iz Grada Tuzla uz različite igrice, a sve u cilju promocije sporta kao zdravog načina života.

IDAHOT 2019

Tuzlanski otvoreni centar želi osnažiti LGBTI zajednicu u Tuzli i stvoriti prostor za diskusiju o problemima LGBTI osoba u Tuzli. Povodom IDAHOT-a, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije koji se obilježava 17. maja, Tuzlanski otvoreni centar organizirat će projekciju filma i diskusiju/razgovaraonu u kojoj će učesnici dijeliti iskustva, savjete i pružiti podršku jedni drugima protiv barijera i problema s kojima se suočavaju LGBTI osobe. Cilj projekta je kreirati siguran prostor za širenje priče o IDAHOT-u. U sklopu projekta će se izraditi promotivni materijal sa podržavajućim i osnažujućim porukama kojim će se povećati vidljivost LGBTI pitanja u zajednici. IDAHOT se u BiH obilježava tokom cijelog mjeseca maja kojeg su LGBTI organizacije proglasile mjesecom ravnopravnosti.

Male stvari se računaju

U okviru ovog projekta članovi Udruženja Maštaonica, zajedno s svojim malim članovima i njihovim roditeljima, žele da zajedničkim snagama urede jedan dio zelene površine koji se nalazi neposredno ispred prostorija Udruženja, a zapravo se radi o javnoj površini ispred zgrade Luke. U neposrednoj blizini ovih zgrada ne postoje klupe niti mjesto za odmor, kao niti sigurna zona na kojoj se mogu igrati djeca što predstavlja opasnost za svu djecu koja žive u tim zgradama, ali i za svu djecu koja se igraju na tom području.

Ovim projektom, zajedno uz podršku roditelja ali i mještana zgrade, žele urediti zelenu površinu na način da posade živu ogradu kojom će se fizički odvojiti zelena površina od ulice koja je u neporednoj blizini, zatim postaviti klupe, kao i kante za smeće. Postavljanjem klupa i kanti za smeće obezbjedili bi mjesto za odmor i druženje. Sadnicama cvijeća bi uredili i oplemenili zelenu površinu. Pored aktivnosti uređenja, planiraju i da na uređenom prostoru u toku ljetnog perioda organizu druženja djece i roditelja, te različite radionice na temu zaštite okoline, ali i druženja sa osobama treće životne dobi.

Nakon uređenja na toj površini organizovat će se IGRE BEZ GRANICA na kojima će učestvovati roditelji i djeca, a iste će se sastojati od preskakanja prepreka, igara sa loptom, skakanja u vreći, brzo jedenje jabuka na konopcu, plesna takičenja i sl.