preloader__image

Realizovane pričaonice sa mladima o nasilju u partnerskim vezama

Mladi trebaju znati prepoznati svako, pa i ono nasilje u partnerskim vezama!

U okviru projekta “Podrška mladima koji imaju iskustvo rodno zasnovanog nasilja u partnerskim vezama", Fondacija tuzlanske zajednice je uz stručnu podršku Centra za terapiju i rehabilitaciju „Vive žene“ počela s realizacijom pričaonica u pet zajednica na području Tuzlanskog kantona.

X
by Daugava
 
 
 
 
X
by Daugava
 
 
 
 
 
 

Riječ je o projektnim aktivnostima koje imaju za cilj informisati mlade o vrstama nasilja u mladalačkim vezama, upoznati ih sa znakovima nasilja i naučiti kako preventivno djelovati u takvim ili sličnim situacijama. Pričaonice koje su namijenjene srednjoškolcima i studentima vode vršnjački savjetnici uz pomoć koordinatora projekta Mirze Ćatibušića i socijalnog pedagoga Danijele Kaloci.

Pričaonice održane u Tuzli, Srebreniku, Živinicama i Lukavcu su pokazale kako mladi u svojoj neposrednoj blizini, među prijateljima i poznanicima, prepoznaju rodno zasnovano nasilje u partnerskim vezama, čemu svjedoče i neki lični primjeri učesnika pričaonica. 

X
by Daugava
 
 
 
 
 

Sam cilj pričaonica jeste da mladi međusobno razgovaraju o ovoj temi, iznose svoje primjere i kreiraju mišljenje o onome što se itekako često dešava u vršnjačkim partnerskim vezama. „Pričaonicama osim što želimo potaknuti mlade da govore o ovoj temi, želimo ih uputiti i na prave adrese na kojima mogu dobiti odgovarajuću stručnu pomoć ili savjet“, kazao je koordinator projekta Mirza Ćatibušić i istakao kako je važno da „mladi ne smiju biti nijemi posmatrači i svjedoci nasilja, nego one osobe koje će prve to prijaviti“.

Projekat je podržan od strane In fondacije – fondacije za socijalno unaprjeđenje socijalne uključenosti djece i mladih u BiH.