preloader__image

Aktivisti Mreže aktivnih zajednica razmjenjivali iskustva sa kolegama iz Slovačke

Razmjenom pozitivnih iskustava u radu do još aktivnijih zajednica...

U okviru plana razmjene iskustava dobre prakse u radu lokalnih zajednica Fondacija tuzlanske zajednice je za aktiviste Mreže aktivnih zajednica organizovala studijsku posjetu slovačkom gradu Zvolenu.

Kolege iz tamošnje Organizacije komunitnog djelovanja i Građanske inicijative zajedno sa članovima iz jedanaest lokalnih grupa za razvoj Mreže aktivnih zajednica razmijenili su primjere rada, kako u Zvolenu, tako i u Tuzli, ali i izazove s kojima su se susretali u proteklom periodu.

Prvog dana trodnevne studijske posjete Slovačkoj, upriličen je susret tuzlanske delegacije sa gradonačelnicom grada Zvolena Lenkom Balkovičevom. U jednosatnom susretu u gradskoj upravi gradonačelnica Balkovičevá se upoznala sa radom Fondacije tuzlanske zajednice, pohvalila saradnju sa zvolenskim organizacijama i poželjela što uspješniji rad i boravak u njihovom gradu. Između ostalog, gradonačelnica je pozdravila i aktuelnu kampanju FTZ-a „1KM za zajednicu“ i kazala kako bi se slična priča mogla i trebala pokrenuti i u njihovim zajednicama. Inače, grad Zvolen pripada Banskobistričkom kraju koji je smješten u centralnoj Slovačkoj i ujedno predstavlja središte istoimenog okruga.  

Kako je istakla koordinatorica programa za razvoj zajednice Fondacije Anita Šimić-Kasumović, ovakve posjete su od izuzetnog značaja za širenje vidika kod aktivista Mreže aktivnih zajednica. „Na ovaj način naši aktivisti se upoznavaju i sa drugim ljudima koji rješavaju iste ili slične probleme u svojim zajednicama koje su pozicionirane i u mnogo razvijenijim zemljama od naše“, zaključila je Šimić-Kasumović.

Ostatak programa isplaniran je na način da aktivisti iz zajednica Par Selo, Bikodže, Kiseljak, Solina, Simin Han, Šerići, Prokosovići, Grabovica, Gornje Živinice, Lisovići i Gornja Tuzla uzmu aktivno učešće u diskusijama koje su se vodile, a koje su se direktno odnosile na načine rada i mehanizme kojima se koriste i Zvolenčani. 

Studijska posjeta je obuhvatala aktivnosti od upoznavanja sa modelom organizovanja zajednica u Evropskoj uniji, predstavljanja postignutih uspjeha u Organizaciji komunitnog djelovanja, preko različitih projekata i kampanja Građanske inicijative na čelu s liderkom Sanjom Nikolov. Uz obilazak konkretnih uspješno realizovanih kampanja i posjetu zvolenskom zamku, posjeta je privedena kraju.

Sanja Nikolov koja je ujedno bila i domaćin tuzlanskoj delegaciji iskazala je riječi hvale zbog dolaska i nastavka dugogodišnje saradnje između Građanske inicijative i Fondacije tuzlanske zajednice. „Moramo sarađivati i voditi računa jedni o drugima, jer jedino kada međusobno podijelimo probleme i načine kojima smo ih riješili, postajemo još jači lideri u svojim zajednicama“, kazala je Nikolov i dodala kako se raduje skorom dolasku u Tuzlu.

Po okončanju studijske posjete i napuštanju Slovačke, aktivisti su uz dio tima Fondacije tuzlanske zajednice turistički posjetili znamenitosti glavnog grada Mađarske, te uživali u svim ljepotama Budimpešte.