preloader__image

Proslavljeni uspjesi mještana Kiseljaka

Da se stanovnici tuzlanske mjesne zajednice Kiseljak mogu pohvatili sjajnim rezultatima uspješno realizovanih aktivnosti, pokazali su na svečanosti koja je održana u mjesnoj čitaonici. Bila je to prilika da se premijerno prikaže film „Ključ uspjeha je u aktivnim građanima“ čiju produkciju potpisuje Fondacija tuzlanske zajednice, a režiju Damir Pirić.

Film koji je nastajao u 2016. godini pokazuje sam razvoj ove mjesne zajednice kroz projekte i aktivnosti podržane od Fondacije, ali i lokalnog stanovništva koje je uzimalo učešće u istima. „On govori o snazi ljudi koji žive u Mjesnoj zajednici Kiseljak kod Tuzle, koji čine promjene koristeći se resursima iz zajednice, ne čekajući da pomoć dođe od drugih“ – istakla je Melisa Grebović, koordinatorica ovog projekta

Film je nastao, dodaje Grebović, uz podršku Global Fund for Community Foundations – organizacije koja svesrdno pomaže razvoj lokalnih zajednica u kojima Fondacija tuzlanske zajednice radi. „Ovo je pozitivna priča o ljudima, o životu i suživotu u Kiseljaku i kao takva može biti shvaćena i kao poklon koji su stanovnici ove zajednice poklonili jedni drugima u ovo praznično vrijeme“ – kazala je Anita Šimić Kasumović, koordinatorica programa za razvoj zajednica Fondacije tuzlanske zajednice. 

Nije projekcija filma bio jedini razlog zbog kojeg su se stanovnici Kiseljaka okupili u čitaonici. Ovom prilikom predstavljen je i zvanični logotip Mjesne zajednice ali i Lokalne grupe za razvoj Kiseljak po kojem će sve buduće aktivnosti biti još prepoznatljivije u široj zajednici.  Autor pobjedničkog logotipa je gospodin Admir Hasanbašić kojem je ovom prilikom uručena novčana nagrada u iznosu od 100,00 KM, a koju je potom sam Hasanbašić odlučio donirati Nogometnom klubu „Kiseljak“ što je izazvalo oduševljenje prisutnih.

Mjesna zajednica Kiseljak je također, dobila i zvaničnu web stranicu www.mzkiseljak.ba koja će grupisati sve aktuelnosti iz zajednice i služiti za promociju potencijala Kiseljaka kojeg svi građani Tuzle i Kantona poznaju po sjajnim izletima, pecanju, druženju, ali i prirodnoj mineralnoj vodi. 

Prije koktela i opuštenog druženja građanima Kiseljaka predstavljena je i prva samostala izložba Vedada Čehajića koji je u proteklom periodu fotografisao djetinjstvo na području ove mjesne zajednice zbog čega izložene fotografije obiluju djecom u zanosu igre, priče i druženja ali i svakodnevnih aktivnosti kojima pomažu svojim porodicama.

Inače, Fondacija tuzlanske zajednice kroz program podrške razvoju zajednice podstiče građanski aktivizam  i podržava ideje i inicijative koje će doprinijeti poboljšanju uslova življenja i animirati građane da se uključe u razvoj zajednice. Osnovni cilj programa je unaprjeđenje i razvoj lokalnih zajednica u Tuzli, Kalesiji, Živinicama, Srebreniku i Lukavcu, kroz sufinansiranje projekata i inicijativa aktivnih građana za rješavanje zajedničkih problema, uz maksimalno korištenje svih raspoloživih lokalnih resursa i promociju saradnje između javnog, civilnog i poslovnog sektora. A to će, kako smo ovom prilikom mogli više puta čuti, nastaviti raditi i u 2017. godini.