preloader__image

Projekti jačanja lokalnog organizovanja građana

April - U proteklim mjesecima krenula je realizacija projekat pod nazivom „Jačanje lokalne demokratije“, u okviru kojeg Fondacija nastavlja promovirati aktivno građanstvo, organiziranje i uključivanje građana u razvoj svojih naselja i cijele zajednice.

Projekat se naslanja na rezultate dvogodišnje saradnje sa građanima Tuzle, Srebrenika, Kalesija, Lukavca i Živinica, te njihovih lokalnih administracija, ostvarene kroz projekat „Razvoj ugroženih naselja i osnaživanje mladih u TK“.  Oba projekta su finansirana od strane njemačkog Ministarstva za međunarodni razvoj i saradnju, Balkanskog fonda za demokratski razvoj, redovnih donatora Fondacije, a dijelom i od lokalnih vlasti, preduzeća i pojedinaca.

Projekat „Razvoj ugroženih naselja i osnaživanje mladih na području Tuzlanskog kantona“ je realiziran u vremenskom periodu od 01.02.2013. godine do 31.01.2015. godine na području već pomenutih pet općina Tuzlanskog kantona.  Projektne aktivnosti su realizirane u 20 aktivnih zajednica od čega je njih 16 je sa području Općine Tuzla dok su ostale: Vukovije Gornje i Donje (Kalesija), Seona, (Srebrenik), Prokosovići (Lukavac), te Šerići, Suha i Priluk (Živinice).

Zahvaljujući saradnji svih relevatnih aktera, u decembru je osnovana Mreža aktivnih zajednica koja će biti strateški partner Fondaciji tuzlanske zajednice u aktivnostima unapređenja kvalitete življenja u ugroženim naseljima u narednim godinama