preloader__image

Pozovi za tuzlanske napuštene pse

U svrhu stvaranja boljih uslova za napuštene tuzlanske pse koji se nalaze u azilu, Fondacija tuzlanske zajednice je u saradnji s Udruženjem za zaštitu životinja Nirina pokrenula humanitarni broj telefona.

Samo jedan poziv na broj 090 291 055 znači 2 KM za one koji su napušteni, čiji su vlasnici odlučili da im uskrate topao dom i hranu. Poziv je to za male njuškice kojima se uređuju kućice, obezbjeđuje hrana, sigurno okruženje i sve ono što im je neophodno prije udomljavanja.

Sredstva prikupljena na ovaj način usmjeravaće se isključivo u navedene svrhe, odnosno za podmirivanja potreba trenutno više od 750 pasa u azilu, a humanitarna pomoć dobrih ljudi moguća je i direktno. Dobrodošla je hrana (suha ili u konzervama), četveronožni ljubimci neće odbiti ni raznozarne poslastice za pse, dekice, igračke, kao i zdjele za vodu.

Češkanje, igranje i maženje se najviše cijene stoga ako imate vremena da ga provedete sa ljupkim stanarima tuzlanskog azila, biće to najvredniji poklon koji im možete uručiti u hladnim danima.

Fondacija tuzlanske zajednice je u proteklim godinama sufinansirala građanske inicijative za smanjenje broja pasa lutalica u Gradu Tuzla i, istovremeno, aktivno radila na poboljšanju uslova za rad privremenog skloništa za pse čiji su realizatori bili UG Regnum Animalia i UG Nirina Tuzla.  Koordinirao se i rad Radne grupe koja je učestvovala u definisanju programa „Kontrole populacije pasa u Gradu Tuzla“ , osigurana su finansijska sredstava za edukaciju građana i učenika,  pokrenuta medijska kampanja o odgovornom vlasništvu nad psima, a kao kruna svih aktivnosti je uspostavljen Registar pasa za područčje Grada Tuzla, jedinstven i trenutno jedini takav u Bosni i Hercegovini.