preloader__image

Posljednji "Vitalni znaci" uživo o životnoj sredini i okolini

Metodologija istraživanja pod nazivom „Vitalni znaci“ koja omogućava periodično ispitivanje opće vitalnosti zajednice, kroz praćenje stanja, potreba i prilika za djelovanje u oblastima koje utječu na kvalitet života svih nas, ovog utorka doživljava svoje peto ekranizirano izdanje. Ovo istraživanje, koje je Fondacija tuzlanske zajednice započela u novembru 2015., a okončala u julu 2016. godine bazirano je na licenciranoj metodologiji istraživanja „Vital Signs“ preuzetoj od strane kanadskih „community“ fondacija.

„U želji da gradimo našu zajednicu, mi je moramo istinski poznavati prateći njene potrebe kroz kontinuirano prisustvo na terenu i direktne kontakte sa građanima“ kaže Melika Mulaosmanović, koordinatorica projekta „Vitalni znaci“. Upravo zbog toga, ističe Mulaosmanović, „pokrenuli smo novo istraživanje o kvalitetu življenja koje se temelji na multidisciplinarnom pristupu“. 

Vitalni znaci su pored ostalih uključili lokalne eksperte iz svih oblasti koje su istraživali, a čiji su rezultati dali realnu sliku o kvaliteti života u Tuzlanskom kantonu. Barem u četiri opštine i Gradu Tuzli, budući da je istraživanje ovoga puta provedeno i u Lukavcu, Kalesiji, Živinicama i Srebreniku.

„Analizom istraživanja stavova građana i statističkih podataka, istraživanje daje punu sliku o vitalnosti zajednica u Tuzlanskom kantonu i poslužilo je kao polazna osnova za kreiranje pet televizijskih emisija u kojima smo prezentovali rezultate sa terena i stvarne podatke do kojih smo došli“ - dodala je koordinatorica Mulaosmanović.

Set od pet televizijskih emisija producirala je RTV TK, a iste ste mogli gledati uživo još od novembra 2016. Godine, svakog drugog utorka sa početkom u 18:00 sati. Prve četiri emisije su obuhvatile teme poput uloge civilnog sektora u razvoju zajednice, promocije obrazovanja i cjeloživotnog učenja, te uspješnih modela osnaživanja mladih. Na samom početku 2017. godine, četvrtu emisiju smo posvetili poduzetništvu dok ćemo petu, ujedno i posljednju, u utorak 24.01.2016. godine posvetiti životnoj sredini i okruženju u kojem živimo. 

Gošće u studiju će biti Jasna Jašarević, izvršna direktorica Fondacije tuzlanske zajednice i Selma Memišević, projekt koordinatorica FTZ-a. Osim njih, o ovim temama će govoriti i naši sagovornici kroz priloge: Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla, kao i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo TK.
Emisija je na rasporedu 24. januara 2017. godine tačno u 18:00 sati. Gledajmo se. Vaša Fondacija...