preloader__image

Transparentnost prije svega: Plan podrške FTZ-a za 2017. godinu

Poštovani građani, korisnici, volonteri, partneri i donatori,

želimo vas obavijestiti da ćemo i u ovoj godini nastaviti sa podrškom projektima građana, udruženja i institucija  sa područja tuzlanske regije (Tuzla, Kalesija, Lukavac, Srebrenik i Živinice). S ciljem razvoja lokalnih zajednica i poboljšanja kvaliteta življenja građana u tuzlanskoj regiji u ovoj godini planiramo distribuirati minimalno 200.000,00KM.  Sredstva će se distribuirati kroz sljedeće programe i fondove podrške:

Naziv programa/fonda podrške

Broj javnih poziva

Vrijeme objave poziva

Područje podrške

Program podrške razvoju zajednice

 

Fond ˝Volim Tuzlu˝

2

maj, oktobar

Tuzla

Fond za aktivne zajednice

3

mart, maj, novembar

Lukavac, Kalesija, Srebrenik, Tuzla, Živinice

Program podrške mladima-Fond za mlade

Omladinska banka Kalesija

2

april-maj,

august-septembar

Kalesija

Omladinska banka Lukavac

2

april-maj,

 august-septembar

Lukavac

Omladinska banka Srebrenik

2

april-maj,

 august-septembar

Srebrenik

Omladinska banka Tuzla

2

april-maj,

august-septembar

Tuzla

Omladinska banka Živinice

2

april-maj,

august-septembar

Živinice

Program podrške otvorenom obrazovanju

Fond za otvorene škole

2

mart, oktobar

Tuzla

Posebni programi podrške

Vitalis Fond

1

august

Tuzla

Fond ˝Dokanj u srcu i duši˝

/

ad hoc

Tuzla/Dokanj

JEV Fond

/

ad hoc

Tuzla/Dom za djecu bez roditeljskog staranja

Fond solidarnosti

/

ad hoc

Lukavac, Kalesija, Srebrenik, Tuzla, Živinice

Opšti fond

/

ad hoc

Lukavac, Kalesija, Srebrenik, Tuzla, Živinice


Sredstva će biti dodjeljivana transparentno, putem javnih poziva tokom cijele godine. Odluke o dodjeli sredstava će donositi nezavisne  građanske komisije imenovane od strane Upravnog odbora  FTZ,  u skladu sa politikom i pravilnicima o dodjeli sredstava, te unaprijed postavljenim kriterijima za svaki program ili fond posebno.

U prošloj godini Fondacija tuzlanske zajednice podržala je realizaciju 102 projekata sa ukupnim iznosom od 287.912,00 KM  čime je prebačen naš prošlogodišnji plan. Bitno je istaći da je od iznosa distribuiranih sredstava,  53.215,85 KM obezbijeđeno iz lokalnih resursa kroz privatne fondove,  donacije lokalnih donatora (pojedinaca i biznisa), saradnje sa općinama, putem kampanja za namicanje sredstava kao i kroz učešće aplikanata.

Zajedno sa aktivnim građanima, radili smo na rješavanju brojnih problema u mikro lokalnim zajednicama. Kao i u prethodnim godinama največi efekat rada i ulaganja  FTZ-a ogleda se u animiranju velikog broja  građana na organizovano društveno djelovanje, demokratsko odlučivanje i volonterski rad. Stvaranje društvene kohezije u mikro zajednicama, jačanje liderskih udruženja, jačanje omladinskih udruženja i društvenih centara bili  su prioriteti u 2016. godini.  

Među brojnim inicijativama bitno je istaći strateški pristup razvoju lokalne zajednice Kiseljak; projekat kontrole ispravnosti vode školskih vodovoda gdje je obezbijeđena pitka voda u 44 školska objekta za 6.687 učenika; nastavak aktivnosti na projektu rješavanja problema pasa lutalica; izrada strategije za mlade Grada Tuzla...

Sredstva su obezbijeđena udruživanjem donacija od strane međunarodnih  donatora, partnera, lokalnih vlasti i biznisa, te pojedinaca.  Klikom OVDJE možete pogledati sve podržane projekte u 2016. godini...

Vaša Fondacija tuzlanske zajednice.