preloader__image

Osnovnoškolci Tuzlanskog kantona u svojim školama dobili pitku vodu


Znak „Voda nije za piće“ danas je uklonjen u Područnoj osnovnoj školi „Dokanj“ u kojoj su učenici, ugradnjom UV filtera za pročišćavanje vode, dobili ispravnu i pitku vodu. Ova škola je samo jedna od 44 osnovnoškolske obrazovne ustanove u Tuzlanskom kantonu koje su zahvaljujući projektu „Kontrola ispravnosti vode školskih vodovoda“ riješile problem vodosnabdijevanja. 

Tim povodom su učenici pomenute škole zajedno sa učiteljima pripremili kratki kulturno – obrazovni program kojim su dali na važnosti čistoj vodi, ali i samom projektu. Događaju je prisustvovala delegacija Vlade TK i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, direktorica Kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo i delegacija Fondacije tuzlanske zajednice.

Fondacija tuzlanske zajednice je ovim projektom u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, te Zavodom za javno zdravstvo TK, obezbijedila filtere za pročišćavanje vode u 44 osnovne škole na području Tuzlanskog kantona. Riječ je o školama koje su se vodosnabdijevale iz obližnjih bunara, što je vodu koju su djeca u školama konzumirala, dovodilo u pitanje ispravnosti. 

Kako je istakla Mersija Jahić, pomoćnica ministra obrazovanja i nauke „važno je davati značaja i prednosti ovakvim projektima u našim zajednicama koji se odnose na stvaranje boljih uslova za školovanje djece i mladih“. „Veliko hvala Fondaciji tuzlanske zajednice koja se u saradnji s resornim ministarstvom uhvatila u koštac sa ovim problemom koji ćemo, nadamo se zajedno iskorijeniti.“ – nadovezala se Jahić.

„Projektom su obuhvaćene 44 osnovne škole Tuzlanskog kantona, s tim da to nije ukupan broj ustanova koje imaju ovakav problem“ – kazala je Jasna Jašarević, izvršna direktorica Fondacije tuzlanske zajednice nastavljajući kako „će se raditi na pronalaženju novih donatora koji bi bili spremni uložiti sredstva za projekte poput ovog, a koji su od vitalnog značaja za razvoj naših zajednica“.

Zahvaljujući ovom projektu koji je pored Fondacije, finansijski podržala i Vlada TK, 44 osnovnoškolska objekta su počela sa završnim radovima ugradnje UV filtera za pitku vodu. Riječ je o značajnim sredstvima izdvojenim iz Kantonalnog budžeta i namaknutim zahvaljujući Fondaciji tuzlanske zajednice koja je udružila sredstva lokalnih i stranih donatora.