preloader__image

Predstavnici deset građanskih inicijativa potpisali su danas ugovore o dodjeli finansijskih sredstava podrške iz Fonda Mensur i Jasmina Alić u ukupnoj vrijednosti skoro 30 hiljada KM. Sredstva će biti utrošena za projekte koje će udruženja i neformalne grupe implementirati u tuzlanskim naseljima, i time obogatiti život stanovništva u ovim zajednicama, ali i ukazati na višestruku korist volonterskog rada i potrebu vraćanja izgubljenog osjećanja zajedništva među ljudima.

Između ostalih, podržan je i projekat Udruženja „Mladi za sport“, kojim će se u Tuzlu ponovo vratiti ulični basket u formatu tri na tri. Cilj je promocija i ponovna popularizacija košarke i sporta u našem gradu.

„Ovo je nešto što nedostaje našem gradu. Mladi su ranijih godina morali ići u okolna mjesta i gradove da bi učestvovali na ovakvim turnirima, koji su popularni širom svijeta, a sada će, zahvaljujući mladim entuzijastima, ali i našim donatorima, moći učestvovati u ovoj manifestaciji i u svom gradu“, kazao je Haris Đulović iz ovog udruženja.

Podržan je projekat u naselju Lipnica, gdje će se u život u zajednici pokušati vratiti stari običaji i društvene igre, u Dragunji će se u život vratiti zapušteno izvorište mineralne vode, u Tuzli će se raditi na inkluziji osoba sa invaliditetom, a podržana je i godišnja manifestacija Predškolske javne ustanove „Naše dijete“. U Gornjoj Tuzli će volonteri održati događaj kojim će se slaviti napori i uspjesi volontera, ali i motivisati budući volonteri.

„Lokalna grupa za razvoj Gornja Tuzla radi već 10 godina i okuplja sva udruženja i institucije u našem naselju. Iza svega što smo uradili stoji volontetrski rad ljudi koji se nisu štedjeli. Zbog toga smo mi svojim projektom željeli ukazati na potrebu odavanja priznanja volonterima, ali i na potrebu motivisanja novih volontera, kako bi naša zajednica bila još uspješnija“, kazala je Majda Mehmedović iz ove lokalne grupe.

Fond Mensur i Jasmina Alić je osnovan u junu 2023. godine, a njegovi osnivači su uspješni lokalni privrednici, supružnici Alić i Fondacija tuzlanske zajednice, koja daje pravni okvir i administrativno rukovodi ovim filantropskim fondom. U tri godine, koliko je planirano da Fond inicijalno traje, u projekte u zajednicama će biti uloženo ukupno 90 hiljada KM. Mensur Alić, jedan od osnivača fonda, kazao je kako mu je velika čast i zadovoljstvo biti na usluzi građanima:

„Danas mi je sretan dan, jer činim dobro djelo koje će cijelu narednu godinu odjekivati zajednicom. Ovo je sreća za cijelu porodicu, jer imamo priliku raditi za građane cijele Tuzle. Mi smatramo da je vrijednost čovjeka onolika koliko može učiniti za zajednicu čiji je sastavni dio. Mnogo privrednika pomaže, vidjelo se to i kroz ovu akciju na tuzlanskom UKC-u, uključili su se svi iz Federacije Bosne i Hercegovine, ali moramo to napraviti na način da traje i da daje prave rezultate. Zato pozivam i ostale privrednike da se pridruže ili Fondaciji tuzlanske zajednice ili da pomognu onako kako misle da trebaju i mogu“.

U Fondaciji su ponosni što je njihov dvadesetogodišnji predan rad stvorio povjerenje zajednice i privrednika, kao i preduslove za razvoj filantropije i transparentnog djelovanja u ovoj oblasti. Tarik Baraković, menadžer programa filantropije, kazao je kako je u godini kada Fondacija obilježava 20. godišnjicu djelovanja, osnivanje Fonda Mensur i Jasmina Alić dodatno osnažilo potencijal za provedbu građanskih projekata.

„Građanski aktivizam obuhvata različite aktivnosti koje imaju za cilj zagovaranje promjena u društvu, poboljšanje ljudskih prava, demokratije, zaštite životne sredine ili bilo koje druge društvene svrhe. Ovaj Fond, koji je naš najveći filantropski fond za razvoj lokalnog aktivizma, osnovan lokalno, a svojim dugoročnim programom je garancija da će u mnogim lokalnim zajednicama uslovi življenja biti bolji. Fond ima za cilj i povećati nivo saradnje svih aktera od mjesnih zajednica, škola, obdaništa i sličnih organizacija i povećava ukupne resurse koji su svima na raspolaganju“, kazao je Baraković.

Fond ima za cilj da promoviše pozitivne vrijednosti u lokalnoj zajednici u kojima građani djeluju solidarno i koji zajednički ulažu napore da se poštuju demokratske vrijednosti, kultura dijaloga, različitosti i prava svih. Na ovaj način su udruženi finansijski resursi iz realnog sektora sa volonterskim radom aktivista i građana iz zajednice, koji će zajedno stvoriti uslove za razvoj društva i lokalne zajednice u kojoj žive.