preloader__image

Osmijeh za Osmijeh započeo proces osnivanja Vijeća mladih Grada Tuzla

Vijeće mladih, prvobitno Općine, a danas već i Grada Tuzla, nešto je čemu se mladi u ovom gradu već godinama nadaju. Iako je nešto ranije bilo pokušaja, nedostajao je usmjeren proces koji bi u konačnici i doveo do osnivanja, registracije, a potom i rada samog Vijeća. Međutim, čini se kako će ova, za mlade Tuzle itekako bitna priča, u 2017. godini ipak dobiti sretan kraj. Nada se ponovo pojavila na prvom sastanku radne grupe koju je okupila i koju će kroz cijeli proces voditi tuzlanska Organizacija za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“.

Fondacija tuzlanske zajednice, koja u kontinuitetu pruža podršku radu ove organizacije, i ovoga puta je odlučno s mladima krenula u proces koji će rezultirati osnivanjem Vijeća mladih. 

Mladi iz jedanaest omladinskih udruženja koja su upisana i u Registar istih, ovog četvrtka su potvrdili saradnju sa ovom organizacijom, a koja će se ogledati kroz implementaciju aktivnosti iz projekta „Mladi u akciji“.  Riječ je o aktivnostima kroz koje će se 33 omladinskih lidera edukovati o važnosti postojanja i rada vijeća mladih, ali i mogućnostima koje se stavljaju pred mlade formiranjem vijeća. Također detaljno će se upoznati sa Zakonom o mladima Federacije BiH, te na kraju svoja znanja prenijeti i na druge. Cijeli proces će biti krunisan organizacijom osnivačke Skupštine Vijeća mladih Grada Tuzla. 

Podatak da preko 65% mladih nije zainteresovano za lokalnu politiku bio je ključan za Organizaciju „Osmijeh za Osmijeh“ kada su se odlučili ovakvim projektom uhvatiti u koštac s izazovima oko osnivanja Vijeća mladih, kazala je njihova predsjednica Asja Dizdarević. „Mladi iz svih registrovanih udruženja će kroz naš projekat ojačati svoje kapacitete iz različitih oblasti društvenog angažmana i vodeći se Zakonom o mladima Federacije BiH kreirati institucionalne mehanizme za jasniju komunikaciju mladih sa donosiocima odluka na lokalnom niovu. Što će, nekako smo uvjereni, stvoriti dovoljno prostora da mladi pokažu kako su bitna karika u našem društvu.“ – kazala je Dizdarević.

Odlična je ovo prilika da mladi iz različitih organizacija uz druženje i učenje učine nešto dobro za svoju generaciju, ali i one koji će tek osjetiti prednosti koje osnivanje Vijeća mladih nosi sa sobom, usaglašeni su učesnici.  Pozitivne reakcije su stigle i od predstavnika Udruženja „Mladi Tuzle“ koji su pozdravili ovakav projekat i izrazili zadovoljstvo zbog mogućnosti učešća u aktivnostima oko formiranja Vijeća mladih. 

Organizacija za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“ je kroz ovaj projekat okupila mlade iz Udruženja „Mladi Tuzle“, Udruženja „Multi“, Omladinskog pokreta „Revolt“, KUD-a „Pasci“, Odreda izviđača „Krin“, Udruženja „akustikUM“, Udruženja „Ekosol“, Udruženja „Medicus“, Pozorišta mladih Tuzle i Tuzlanskog otvorenog centra.

Projekat „Mladi u akciji“ će trajati do maja ove godine. Finansijsku podršku je dobio od Gradske uprave Grada Tuzla, a savjetodavnu upravo od Fondacije tuzlanske zajednice.

Konkretne aktivnosti i početak rada u procesu koji vodi ka osnivanju Vijeća mladih će se desiti u ponedjeljak 16.01.2017. godine u 18:00 sati, kada će se u prostorijama Doma mladih Tuzla za omladinske lidere održati Modul 1 pod nazivom „Tresi, lupaj, udaraj“. Modul 2 kojim će mladi detaljno obrađivati Zakon o mladima Federacije BiH će se održati 18.01. također u 18:00 sati, a informativne radionice u periodu od 20. do 22.01.2017. godine.