preloader__image

Mladi Kalesije tragali za blagom

Projekat „Work hard – play hard“ Centra za mlade „Proaktiv“ kalesijske Mjesne zajednice Memići zamišljen je da promoviše i pozitivne životne stilove i sport kao dio svakodnevnice svakog mladog čovjeka. Uz edukativni dio projekta koji je usmjeren ka mladim osobama Memića i okoline u cilju ukazivanja na važnost fizičke aktivnosti, u planu je i obnova infrastrukture radi popularizovanja odbojke i košarke.

Mladi ovog kraja od sada će svoje slobodno vrijeme provoditi u interakciji sa vršnjacima i uz loptu što je i cilj članova „Proaktiva“ u čemu im je nesebično pomogla Fondacija tuzlanske zajednice kroz „Potragu za blagom“, a u okviru kampanje „Budi junak svoje zajednice“. Radi se o sredstima od 1.640 KM koja su obezbijeđena udruživanjem novčane podrške društveno odgovornih kompanija, individualnih donatora i opštinskih vlasti, uz već pomenutu podršku Fondacije.

U kalesijskoj „Potrazi za blagom“ učestvovali su još Neformalno Udruženje Mladih Aktivista Kalesije koji su za izgradnju parka u dvorištu JU Mješovita srednja škola Kalesija, uređenje prostorije za svoj rad, a potom i registraciju omladinskog udruženja, na isti način dobili 1.200 KM, dok je nekoliko maraka manje dobila Organizacija mladih Gornje Hrasno „Lisača“ koja će se nakon pravne registracije baviti uređenjem školskog dvorišta novoizgrađene područne škole.

Svi najbrojan projekti predloženi su od mladih osoba, o njihovom kvalitetu odlučivali su njihovi vršnjaci, a da bi dobili novčanu podršku inicijatori ideja su morali svoje vizije predstaviti donatoru kampanje Sberbanci i drugim predstavnicima biznisa i to prezentiranjem svojih ideja od čega im je ovisio broj osvojenih dukata, a koji su ekvivalent osvojenih novčanih sredstava sa kojim njihove projektne ideje postaju stvarnost.

Nakon Kalesije, „Potraga za blagom“ se nastavlja u Živinicama.