preloader__image

Ko hoće nađe način, ko neće nađe izgovor

Održan trodnevni trening “Organiziranje zajednice”

Fondacija tuzlanske zajednice i ove godine je organizovala osnovni trening “Organiziranje zajednice”. Ovaj trodnevni trening imao je za cilj da osposobi 20 polaznika, odnosno aktivista s područja Tuzlanskog kantona da znanje stečeno na treningu usmjere na poboljšanje rada svojih organizacija i povezivanje organizacija i ustanova u zajednicama. Posebna pažnja posvećena je modelu “Abeceda organiziranja”, kojeg je Fondacija razvila tokom godina, a koji danas na terenu provodi Mreža aktivnih zajednica u radu sa svojim članicama.

Mara Ostojić, koordinatorica Lokalne grupe za razvoj Solina, koja je članica Mreže aktivnih zajednica, kako kaže, ova ju je priča odmah kupila: “Iako sam u penziji, to je samo na papiru. Volim biti aktivna, a potreba da se nešto napravi postoji u svakoj zajedici. Zbog toga sam se pridružila svemu ovome kako bih pokazala žensku snagu u praksi, na živim primjerima. Trebamo pratiti dobre primjere koje onda možemo prenijeti u svoje zajednice. Upravo to radim sada ovdje na treningu. Učim, družim se, doprinosim i jednostavno uživam. U prosvjetnom radniku dijete nikad ne spava i ja se vodim time da ko hoće nađe način, ko neće nađe izgovor.”

Zapostavljene zajednice se bude

Za Enidu Mahmutbegović Hodžić koja je došla ispred neformalne grupa Žene Višće, ovo je pak bio prvi susret s modelom organiziranja zajednice. “Pošto je u rad mjesnih zajednica uključeno 99% muškaraca, ja sam došla ovdje da naučim kako da žene povećaju učešće u radu mjesne zajednice. Ženski glas treba daleko da se čuje, jer itekako imamo šta da kažemo. Znanja koja ovdje steknem ću prenijeti ženama u svojoj grupi i podstaknuti ih da aktivno učestvuju u razvoju zajednice i poboljšanju uslova života u Višći”, kaže Enida.

Ističući kako su upravo ljudi glavni resurs zajednice, trenerica Vedrana Dautović istakla je da bogatstvo i potencijal zajednica leži upravo u međugeneracijskoj saradnji.

Prostori za mlade neophodni

Elma Čirić iz novoosnovanog Udruženja mladih “Ribaf” i članica Lokalne grupe za razvoj Čelić, koja se nedavno priključila Mreži aktivnih zajednica, bila je najmlađa polaznica ovog treninga. Došla je, kako kaže, da nauči kako da pokrene mlade u svojoj zajednici, ali i da prenese iskustva i ideje za razvoj zajednice. Mladima u ovoj zajednici neophodan je prostor za mlade, kako bi, uprkos nedostatku sadržaja, mogli sami sebi kreirati edukativne i zabavne sadržaje. Nada se da će svojim djelovanjem kroz udruženje mladih i lokalnu grupu za razvoj potaknuti mnoge svoje mještane  na aktivno učešće u životu zajednice.

Ovaj trening jedna je od aktivnosti u sklopu projekta ˝Naša zajednica je naša odgovornost” kojeg Fondacija tuzlanske zajednice na području TK provodi uz podršku USAID-a u okviru programa Snaga lokalnog.