Kroz Fond Kiseljak obnovljeni izvori pitke vode „Stubo Poljana“ i Studenac“

Kako bi očuvali prirodne resurse svoje zajednice, mještani MZ Kisljak u proteklom su periodu obnovili dva izvora pitke vode u ovom području. Voda sa izvora „Stubo Poljana“ i „Studenac“ bila je značajan resurs lokalnom stanovništvu stotinama godina unazad, pa kako bi mještani mogli nastaviti nesmetano koristiti vodu s ovih izvora, neformalna grupa „Aktiv žena“ Kiseljak i neformalna grupa građana „Studenac“, odlučili su izvorišta zaštititi potpornim zidom, dodatnim betoniranjem, preusmjeravanjem oborinskih voda, zaštitnim „kućicama“, pristupnim mostom i naposljetku redovnom analizom vode.

„Pošto je sve manje pitke vode generalno u svijetu, mi smo se ovdje na Kiseljaku pitali šta bismo mogli uraditi na lokalu, pa smo shvatili da očuvanjem ovog našeg malog ali vrijednog resursa ustvari doprinosimo i na puno većoj razini. Izvor pitke nam je jako važan jer ga koristi preko 50 domaćinstava, tako da nam je bilo od velike važnosti zaštiti izvor od kontaminacije. Uradili smo i analizu u Zavodu za javno zdravstvo TK i voda je apsolutno bakteriološki i hemijski ispravna“, kaže Elizabeta Pavić, ispred Aktiva žena Kiseljak.

Stjepan Pavić iz organizacionog odbora ove inicijative i član Savjeta MZ Kiseljak, kaže da je veliki dio djetinjstva proveo igrajući se na izvoru s drugarima: „Ovo je velika prirodna vrijednost, koju su naši pradjedovi, djedovi i roditelji održavali, pa zašto ne bismo mogli i mi? Sada kad smo izvor uredili, samo je bitno da okolinu održavamo, redovno kosimo i da to bude pristojno. Mještani se uvijek rado odazovu ovakvim akcijama i djelujemo vrlo složno, jer je to za dobro svih nas.“

1948. kada je izgrađena pruga u Kiseljaku, napravljen je izvor „Studenac“ i od tada ga mještani redovno koriste. No, decenijama nakon, bilo je potrebno urediti pristupni put i zaštiti izvor. Almir Mujkić, jedan od članova grupe koja je realizovala ovu inicijativu kaže da je nakon uređenja na izvoru dosta živo, te da im je drago što su uradili nešto što će koristiti i buduće generacije: „Pošto se sada ljudi ovdje radije druže, a i djeca igraju, sljedeća naša inicijativa će biti da zatrpamo nekadašnji ribnjak, koji je sada opasnost za djecu, i na tom prostoru izlijemo betonsku ploču i napravimo šadrvan za druženje. Izvor se zaista nalazi u prelijepom prirodnom okruženju i oduvijek su se tu igrala djeca, a mi se nadamo da će to tako i ostati, posebno kada prilagodimo sve uslove za siguran boravak u prirodi“.

Fondacija tuzlanske zajednice kroz Fond Kiseljak s jedne strane radi na konkretnoj podršci građanskim inicijativama, a s druge na podizanju svijesti stanovnika MZ Kiseljak kad je riječ o važnosti očuvanja okoliša. Tako se u okviru programa razvoja zajednice Kiseljak, kad je riječ o ekologiji sveobuhvatno radi na edukacijama i uvođenju praksi primarne selekcije otpada u domaćinstvima, principima održivog razvoja, poboljšanju uslova života i rada sakupljačia sekundarnih sirovina, kao neodvojivom dijelu socijalno-ekonomskog razvoja i napretka jedne zajednice. U 2017. godini su uz pomoć Fondacije tuzlanske zajednice i uz uključenost Grada Tuzla u inicijativu, građani MZ Kiseljak obnovili izvor mineralne vode, koji je jedan od većih resursa ove zajednice, po čemu je i poznata. Bila je to velika inicijativa mještana, koji su sada udruženi krenuli i u obnovu ostalih manjih izvora u svojoj zajednici.

A, kao dokaz da se svijest o ovome budi, te da su aktivni građani najbolji primjer i motivacija svojim sugrađanima, je rađanje još jedne inicijative za uređenje izvora “Vrućak”, na području MZ Kiseljak. U nadi da će i ovi aktivisti kroz Fond Kiseljak od zuba vremena sačuvati još jedan izvor, priče o očuvanju svoje lokalne zajednice i prirodnih dobara kojima je bogata, motivišu ljude, bude nadu i vraćaju davno izgubljene vrijednosti solidarnosti među ljudima.

Inicijative građana u okviru Fonda Kiseljak dio su podrške koja se realizuje kroz projekat “Inkluzivni razvoj zajednice Kiseljak, za unaprijeđenje socijalno ekonomskog aspekta života građana, posebno Roma” čiji je cilj doprinijeti  održivom razvoj zajednice Kiseljak kroz unapređenje saradnje i jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva,  kako bi zagovarale i stvarale bolje uslove življenja za cijelu zajednicu.