preloader__image

Svjesni činjenice da su transparentnost i odgovornost ključne za dalji razvoj, ali i maksimiziranje efekta koji organizacije civilnog društva imaju na savremeno društvo, više od deset organizacija civilnog društva diskusijom o važnosti transparentnog i odgovornost poslovanja obilježile su 27. februar – Svjetski dan nevladinih organizacija. Iako usmjerene na različite ciljne skupine i segmente društva, filantropske vrijednosti utkane u programe ovih organizacija čine ih generatorima promjena i neprocjenjivim resursima za bh. društvo.

Iako su ovo svojim rezultatima potvrdile i organizacije u Bosni i Hercegovini u prethodnim godinama, organizacije civilnog društva u BiH se stalno bore za veće povjerenje i reputaciju, te ih u tranziciji ne prepoznaje javni i poslovni sektor kao ravnopravnog partnera.

Kako je kazala Jasna Jašarević, direktorica Fondacije tuzlanske zajednice, koja je bila i organizator današnje diskusije, organizacije civilnog društva po svojoj prirodi posla, ali i po opredjeljenju, moraju biti primjer dobre prakse u primjeni transparentnog i odgovornog rada prema javnosti, ali i donatorima.

„U Bosni i Hercegovini ima više od 27 hiljada registrovanih organizacija civilnog društva, ali pokazalo se da samo one koje su posvećene transparentnom i odgovornom radu imaju stvarni uticaj na promjene u društvu. Standardi transparentnosti i odgovornosti na kojima radimo u okviru projekta „Naša zajednica je naša odgovornost“ su zamišljeni kao samoregulirajući alat za organizacije koje žele unaprijediti svoj rad i izgraditi reputaciju organizacije od povjerenja. Smatramo da je to i obaveza svake ozbiljne organizacije civilnog društva u BiH i raduje nas da je veliki broj organizacija otvoreno i ozbiljno ušao u diskusiju o uspostavljanju ovakvih standarda“, kazala je direktorica FTZ Jasna Jašarević.

Značaj civilnog sektora i organizacija civilnog društva u našoj državi je veliki, što se lako može dokazati kroz mnogobrojne primjere društveno korisnih inicijativa i projekata koji se dešavaju svakodnevno, u svakom kutku naše države. Svojim zalaganjem u oblastima socijalnog zbrinjavanja ranjivih kategorija stanovništva u postratnom periodu nakon 1995. godine, ali i svakoj drugoj kriznoj situaciji, poput poplava u 2014. godini, periodu pandemije COVID-19 tokom 2020. i 2021. godine, udruženja i fondacije iz BiH su pokazale koliko su uključene u razvoj i demokratizaciju našeg društva.

U prvoj polovini 2023. godine je Fondacija sa grupom organizacija civilnog društva iz BiH održala nekoliko radnih sastanka kako bi razgovarali o načinima koji će pomoći organizacijama civilnog društva da povećaju kredibilitet i svoj uticaj u BiH.  Rezultat rada ove radne grupe je izrađen prijedlog Standarda transparentnosti i odgovornosti za OCD u BiH, kao jednostavnog alata za samoregulaciju i jačanje povjerenja u rad civilnog sektora, kreiranog na temelju pozitivnih praksi iz regiona i globalno. Dodatno je nastavljen proces promocije i primjene Etičkog kodeksa za OCD iz BiH iz 2017. godine, a sve u cilju stvaranja preduslova  za razvoj ekosistema filantropije.

Online konsultacije dio su aktivnosti u okviru USAID BiH aktivnosti #Snagalokalnog - Naša zajednica je naša odgovornost koji implementira Fondacija tuzlanske zajednice. Više o tome kako se možete uključiti i unaprijediti rad vaše organizacije pročitajte na: https://www.ocdstandardbih.doniraj.ba.