preloader__image

Deseta građanska konferencija MAZ-a oduševila aktiviste

Mreža aktivnih zajednica je desetu godinu zaredom uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice, organizovala građansku konferenciju s ciljem okupljanja aktivista iz lokalnih zajednica širom Tuzlanskog kantona. Ovoga puta, naziv „Demokratija na djelu“ koji je ponijela konferencija, u potpunosti je opravdan jer, kako se moglo čuti među govornicima, upravo to i simbolizuje rad Mreže aktivnih zajednica.

Konferencija je imala za cilj promovisati primjere dobre prakse građanske participacije u procesima organizovanja zajednice i direktnog učešća pojedinaca u demokratskim i razvojnim procesima. Fondacija tuzlanske zajednice koja aktivno radi u upravo na takvim procesima na području opština Kalesija, Živinice, Srebrenik, Lukavac i Grada Tuzla, dio rezultata je predstavila baš na ovom događaju. Veliki broj aktivnih građana, prijatelja i partnera Fondacije tuzlanske zajednice bili su u prilici čuti pozitivne i konkretne primjere kontinuiranog rada na osnaživanju lokalnih zajednica, ali i razmijeniti ideje o budućim aktivnostima. 

Anita Šimić Kasumović, koordinatorica Programa za razvoj zajednice u Fondaciji tuzlanske zajednice kazala je „da je Konferencija bila prilika da se promovišu demokratske vrijednosti, kao i da se predstave sve uspješne priče koje su se desile u protekloj godini“

Kao iskusni aktivista i pokretač mnogih inicijativa u svojoj zajednici, gospođa Maida Mehmedović je kroz mentorski angažman podrška u procesu razvoja Mjesne zajednice Gornja Tuzla, što je, na sebi svojstven način prezentovala i prilikom obraćanja okupljenim aktivistima. O građanskom aktivizmu govorio je i Damir Nikšić, konceptualni umjetnik i aktivista iz Sarajeva, koji je bio i specijalni gost ovogodišnje konferencije. 

Osima gore pomenutih, govornici na konferenciji bili su i Amira Avdić, predsjednica Udruženja žena "Srce i duša", Elvir Fejzić, direktor Osnovne škole "Pasci", Salim Halilbašić, profesor matematike i Sabina Sinanović Ćatibušić, direktorica "Agora" centra. 

Na konferenciji su se osim, protokolom najavljenih govornika, prisutnima obratili i Aleksandar Vujadinović, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Tuzla koji je izrazio zadovoljstvo i pohvalio dosadašnji rad Fondacije tuzlanske zajednice na polju rada sa ljudima i osnaživanjem zajednica; tu je bio i Nermin Tursić, predstavnik općine Srebrenik koji je ukazao na važnost razgovora i dijaloga među stanovništvom, te iskazao zahvalnost Fondaciji što upravo kroz svoje programe radi na promociji kulture dijaloga i spajanja građanstva. Na kraju se obratio i Mujo Tosunbegović, predstavnik općine Kalesija koji je kazao kako se raduje saradnji s Fondacijom u narednom periodu jer je evidentno da se Kalesija, koja je do sada bila većinski pasivna, krenula “buditi” i aktivirati. 

Inače, Fondacija tuzlanske zajednice razvija filantropiju i volonterizam, podstiče umrežavanje i partnerstva, razvoj otvorenog obrazovanja i aktivno učešće svih građana, posebno mladih, u razvoju zajednice, kao i lokalno darivanje s ciljem sufinansiranja građanskih incijativa. "Udruživanjem donacija i njihovim usmjeravanjem na aktivnosti za opšte dobro društva, zajedno poboljšavamo kvalitet življenja građana u tuzlanskoj regiji, kazali su iz Fondacije tuzlanske zajednice.