preloader__image

Aktivisti Mreže aktivnih zajednica posjetili Srebrenicu

Još jedna prilika za razmjenu iskustava dobre prakse u osnaživanju zajednica iskorištena je posjetom aktivista Mreže aktivnih zajednica Srebrenici i tamošnjem partnerskom Udruženju „Sara“.

Na ovaj način je Fondacija tuzlanske zajednice nastavila organizaciju studijskih posjeta članova Mreže aktivnih zajednica koji su u jednodnevnoj posjeti Srebrenici, imali priliku razgovarati o temama građanskog aktivizma, organizovanja zajednice, ali i upoznati se sa vrijednim stanovnicima ovoga grada.

„Značajno je da učimo jedni od drugih, da vidimo s kakvim se problemima i izazovima susreću na terenu aktivisti zajednica izvan Tuzlanskog kantona, te da svojim iskustvima, pokušamo doprinijeti nekim planovima za budući razvoj srebreničke zajednice.“ – istakla je to Anita Šimić-Kasumović, koordinatorica programa za razvoj zajednice FTZ-a.

Četrdeset članova Mreže aktivnih zajednica posjetu Srebrenici je iskoristilo i za obilazak Memorijalnog centra u Potočarima gdje su odali počast žrtvama i poslije historijskog časa poslali poruku mira. 

Domaćini iz Udruženja „Sara“ zadovoljni su posjetom i zaključcima konstruktivnih diskusija koje su najvećim dijelom vođene u Emmaus centru Srebrenica i izrazili nadu da će aktivisti iz Tuzle zajedno sa Srebreničanima sarađivati i u budućnosti.