preloader__image

Predstavnici devet udruženja mladih potpisali su jučer ugovore o dodjeli finansijskih sredstava podrške iz Fonda za mlade Fondacije tuzlanske zajednice u ukupnoj vrijednosti većoj od 22 hiljade KM. Podržani su projekti čija će implementacija dovesti do jačanja organizacija mladih, ali i projekti koji bi trebali imati uticaj na dalji lični i profesionalni razvoj mladih i jačanje njihove pozicije u društvu.  

Između ostalih, podržan je i projekt "Art put – lanac prekinut" Udruženja građana Aplauz iz Živinica, kroz koji će mladi adresirati problem međuvršnjačkog nasilja, ali i poslati snažnu poruku da mladi ovakvo ponašanje ne žele tolerisati niti prihvatiti kao normu. 

"Tema je, nažalost, aktuelna, ali ono što je i nas ohrabrilo da se bavimo ovom temom jeste želja djece koja pohađaju naš dramski studio da govore o ovome. Tri godine smo radili na način da smo mi donosili tekstove za koje smo vjerovali da su dobri za djecu, ali kada smo pitali djecu o čemu bi oni govorili, jednoglasno su rekli da je to međuvršnjačko nasilje. Ono što nas je ohrabrilo jeste da smo shvatili da smo okruženi osnaženom djecom koja žele da ovome govore i sa roditeljima i sa nastavnicima, ali i sa vršnjacima koji na osnaženu djecu koja žele da kažu svoja iskustva na sceni s ciljem da pokažu roditeljima, nastavnicima, ali i vršnjacima, bez imalo straha i srama, kazao je Adi Glavnić iz ovog udruženja. 

Osim ove teme, mladi će se kroz svoje projekte baviti zaštitom djece i rodnim zasnovanim nasiljem, stvaranjem preduslova za rad mladih u zajednicama, dok su čak tri projekta usmjerena na razvijanju IT vještina kod mladih. Zahvaljujući udruženju mladih Rebuff i učenici iz Čelića će dobiti priliku učiti o osnovama programiranja i 3D modeliranja kroz projekat "TechLab". 

"Mladi u Čeliću nemaju priliku učiti o programiranju i drugim IT vještinama, osim kroz Informatiku u školama, što nije dobrovoljno s obzirom na rastući trend i potrebu za ovim znanjem. Zbog toga ćemo mi na ovaj neformalni način mlade učiti osnovama programiranja u nadi da ćemo kod njih razviti ljubav prema tehnologiji, koaj je danas itekako važna kako za razvoj društva, tako i za lični razvoj i profesionalni razvoj pojedinca", kazao je Nermin Begić iz Čelića. 

Osim ovih, podržana su još i udruženja Leptir iz Doboj Istoka, Udruženje mladih žena GirlThing iz Tuzle, Omladinsko udruženje TRIK iz Kalesije, Klub mladih Lux iz Lukavca, Vijeće učenika Mješovite srednje škole Teočak, EESTEC iz Tuzle i Klub tinejdžera iz Tuzle. 

Uvjereni da mladi aktivisti igraju ključnu ulogu u društvenim procesima, donoseći energiju, perspektivu i novu snagu promjenama, Fondacija tuzlanske zajednice na ovaj način nastoji podržati, ali i potaknuti proaktivnost, strast i inovativnost mladih u stvaranju pozitivnih transformacija u društvu. 

Podrška je realizovana u okviru programa Omladinske banke Fondacije tuzlanske zajednice, koji na jedinstven način uključuje mlade u aktivnosti za dobrobit zajednice. U okviru ovog programa stvaramo mrežu mladih uključenih u Odbore omladinskih banaka, koji donose odluke i distribuiraju grantove za podršku projektima koje vode mladi u Tuzlanskom kantonu. Sredstva se usmjeravaju na projekte za dobrobit zajednice, koje predlažu i vode mladi uzrasta od 15 do 30 godina, s ciljem rješavanja problema mladih i zajednice. 

Finansijska podrška je dodijeljna u okviru projekta „Jačanje demokratske kulture i civilnog društva u TK“ koji Fondacija implementira uz partnersku saradnju Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj Republike Njemačke i Freudenberg Fondacije.